Att plantera häck

Det finns många olika och bra sätt att rama in din tomt. Lummigast och mest lättskött vågar jag påstå att häcken är! Om du är i planteringstagen så är det en god idé att fundera över vilken sorts häck du ska välja och hur du går till väga vid planteringen!

Avenbok skapar en vacker häck året runt.
En häck är en investering på många sätt. Ekonomiskt så klart men även i att du på lång sikt får en naturligt insynsskyddad trädgård. En häck är lätt att sköta, den är långlivad och den ger ett behagligt vindskydd runt din trädgård. Fördelen med häck som vindskydd är att den inte stoppar vinden helt, och tvingar den ta en annan väg, utan silar den genom sina grenar på ett mjukt och naturligt sätt

Olika sätt att köpa häckplantor

Barrotade plantor är det billigaste alternativet. På våren ska de planteras innan tillväxten har kommit igång ordentligt och bör vara i jorden senast i juni. Det är viktigt att plantera barrotade växter direkt efter inköp, alternativt gräva ner de tillfälligt, dock högst en vecka, bakom husknuten. Räkna med 3−4 plantor per meter för de flesta sorter.

Krukodlade plantor kostar lite mer men det behövs inte lika många per meter. Antalet varierar beroende på sort och storlek i krukan. Krukodlade häckväxter kan planteras under hela växtsäsongen.

Färdighäck är benämningen på häckplantor som säljs stora och färdigklippta, från 150 cm upp till nästan 2 meter höga direkt vid inköp. Färdighäck blir en tät, hög och insynsskyddande häck på bara en säsong. Den kan planteras en bit in i juni så länge du är hemma och kan vattna. Priset är så klart mycket högre än de båda andra alternativen. Färdighäck finns i sortimentet hos en del plantskolor medan andra har det som beställningsvara.

Att välja häcksort

Eftersom en häck ofta ska planteras på en stor, eller snarare lång, yta är det viktigt att välja en sort som trivs i din jord, så att du inte måste börja med ett omfattande jordförbättringsarbete. Det är också viktigt att sorten trivs i det läge du erbjuder för att den ska utvecklas på bästa sätt. Fundera på vilken typ av jord du har, om det är torrt eller fuktigt på platsen, om häcken kommer stå soligt eller i skugga och om platsen är blåsig. I slutet av artikeln finns en lista med lite information om några av våra vanligaste häckväxter. I övrigt är det bra att botanisera i plantskolan och fråga personalen om vad som kan tänkas trivas hos dig.

Plantera en häck

Innan du börjar gräva är det bra att sätta häckplantorna i vatten så att rötterna får suga upp ett ordentligt vätskeförråd. Börja sedan med att gräva ett planteringsdike. Diket ska vara minst 40 cm djupt och 70 cm brett. Dra gärna en lina rakt genom diket för att hjälpa dig att hålla en rak linje vid planteringen. I diket ska du nu gräva en grop till varje planta. Luckra upp jorden i botten på gropen och häll gärna ner kompostjord eller bra planteringsjord blandad med kogödsel.

För att underlätta hela processen gräver du först en grop, sätter ner första plantan och gräver direkt nästa grop. Den jorden som kommer upp ur andra gropen lägger du på den första plantan. Då har du hela tiden snurr på jorden så att det inte byggs upp en stor hög.

Sätt nu ner plantan i gropen så att den hamnar på samma djup om den stod i hos plantskolan. Du kan behöva klippa till rötterna på barrotade plantor – de ska inte tryckas ihop i botten av gropen. Fyll sedan på med jord och tryck till ordentligt med foten så att plantan står rakt och stadigt.

Glöm inte att vattna din nyplanterade häckplantor regelbundet 
de första veckorna efter plantering!

Några vanliga och bra häcksorter

Det finns många sorters häckväxter. Fråga i en bra och välsorterad handelsträdgård så hjälper de dig att beskriva de olika. Nedan beskriver jag mina favoriter.

Avenbok
LigusterAvenbok: växer bäst på mullrik, kalkhaltig jord. Den tål skugga bra men trivs inte alltför blåsigt. Den är vacker även på vintern med sina torra, rostbruna blad som sitter kvar tills nya knoppar puttar av dem på våren. Zon 1−4. Obs! Klipp inte avenbok förrän den har nåt den höjd du vill ha. Därefter kan den formas såsom du vill ha den.

Liguster: är kanske den vanligaste formklippta häcken, säkert på grund av att den är så lättskött och snygg. Den är delvis vintergrön och går att forma mycket tät och jämn. Trivs på mullhaltig jord, annars anspråkslös. Kan stå i sol−skugga. Zon 1−3.

Oxel
AroniaOxel: är en klassisk svensk häckväxt som troget ramar in många gamla trädgårdar. Anspråkslös, vind- och salttålig med vackert silvergrått bladverk. Det bästa för dig som bor vid havet. Zon 1−5.

Aronia: Vacker buske som får fantastiska höstfärger. Vita blommor i maj−juni. Bären är svarta och ätliga. Trivs i vanlig trädgårdsjord i sol−halvskugga. Zon 1−5.

Spirea: finns olika sorter som alla är slående vackra när de blommar på våren. De är lättodlade och tåliga och kan stå i sol−halvskugga. Zon 5.

 
Spirea i doftande blom!
Lycka till med din häckplantering!
önskar Katarina

3 kommentarer:

 1. Hej,

  Vi planterade en vintergrön liguster förra sommaren, 2015 (nybyggt villaområde)
  Vi hade ingen granne då.

  Nu har vi en granne.

  De vill plantera en thujahäck kloss an vår liguster, på den sidan som förenar vår tomt.

  Snälla ge oss råd och tips så vi slipper två dubbla olika häckar.


  Tacksam för svar.

  Vänligen
  Robert

  SvaraRadera
 2. Hej Robert, ursäkta att jag missat er kommentar. Det låter klurigt, det här. Har ni bra relation måste det bästa vara att prata med grannen om att varken er liguster eller hans thuja kommer må bra av att stå kloss intill varandra. De kommer konkurrera om ljus, vatten och näring. Det blir också svårt att sköta era häckar. Det låter helt enkelt som slöseri med pengar för deras del att plantera en häck bredvid er. Om de vill ha thuja för att ha grönt året om så får de ju de med er liguster också. Hoppas ni kan komma överens! Bästa hälsningar Katarina

  SvaraRadera
 3. Hej Katarina,

  Först vill jag tacka för detta intressanta inlägg. När kunder ringer mig och frågar vilken typ av häck de ska välja, vidarebefordrar jag dem ofta till ditt inlägg. Särskilt delen om bevattning är så viktig! Speciellt när det gäller vintergröna häckväxter eftersom många tenderar att sluta vattna för tidigt. De tror att när växterna fortfarande är gröna, behöver de inget extra vatten. Faktum är att det behöver de ... vi råder folk att vattna ca 20 liter vatten i veckan per planta (med en droppslang) för växter högre än 100 cm, hela första växtsäsongen. Vad tycker du om denna mängd?

  Med vänliga hälsningar,

  SvaraRadera