tisdag 5 september 2017

Plantera prydnadsgräs på hösten

Trädgårdssäsongen 2017 fortsätter för fullt i höstplanteringens positiva anda. Septembermorgnarna är makalöst vackra med sin stilla krispighet och klara, kalla luft som lovar varmare temperaturer längre fram på dagen. Jag fick en fråga om att plantera prydnadsgräs på hösten som löd så här:

Jag har hört att prydnadsgräs kan ruttna om man planterar på hösten.
Stämmer det eller vågar jag göra det nu? 

 
Prydnadsgräs Miskantus, Miscanthus sinensis, 'Silberfeder'

Ja, du kan plantera prydnadsgräs på hösten!

Frågan om det är risk att prydnadsgräset ruttnar om det planteras under hösten kommer nog ifrån att en del prydnadsgräs är känsligare än många av vår andra perenner. Prydnadsgräsen har dock fått en oförtjänt stor känslighetsstämpel med tanke på sortrikedomen. Det finns härdiga och mindre härdiga prydnadsgräs, det finns sorter för skugga, fukt, sol och torka. Bjud alltså gärna in prydnadsgräsen i din trädgård nu på hösten genom att välja sorter som trivs i de förutsättningar som erbjuds hemma hos dig.


Plantering av prydnadsgräs

Pampasgräs, Cortaderia selloana
Botanisera i favoritplantskolan och fråga personalen så att du får bra sorter till din trädgård. Passa på att jordförbättra när du planterar. Gräv en stor planteringsgrop, ca 20 cm djupare och bredare än plastkrukan som gräset köpts i. Luckra upp den befintliga jorden i botten på gropen och lägg på ett lager kompostjord, gödslad barkmylla eller planteringsjord av god kvalitet. Prydnadsgräs planteras på samma djup som de har i krukan, kommer det för långt ner blir de känsliga för vintern kyla och blöta.

Rötterna ska vara fuktiga innan de kommer ner i jorden. Sätt plantorna, med plastkrukan kvar, i en hink med vatten före planteringen och låt den stå där tills det slutar bubbla. Plocka därefter upp plantan ur plastkrukan och ner i jorden. Är rötterna så långa att de måste vikas för att få plats i gropen är det bra att beskära dem lite med en sekatör. Fyll nu gropen till hälften med jord och ta sedan en vattningspaus genom att fylla gropen med vatten. Låt vattnet rinna ner i marken och vattna igen några gånger. På så vis vet du att det finns vatten längre ner i marken. Fyll slutligen på med resten av jorden och vattna en slutlig gång. Vattna regelbundet den första tiden efter plantering.

En vanlig fråga är hur tätt plantor ska sättas. Det finns ingen tydlig regel eftersom det finns så många faktorer som spelar in vid varje tillfälle. Vill du ha en tät rabatt snabbt? Hur mycket får det kosta? Plantskolorna använder en fingervisning som lyder att ett gräs som är 30–40 cm högt planteras med 30–40 cm från centrum till centrum på plantorna, och en höjd på 100–120 cm med motsvarande avstånd.

Planterar du prydnadsgräset sent på säsongen kan det behöva ett vintertäcke av granris. Precis som för alla våra perenner är bästa tiden att klippa ner prydnadsgräsen på våren när det börjar bli varmare och torrare i jorden.

Senare i veckan skriver jag om att gödsla eller inte gödsla på hösten.

Önskar alla en fortsatt fin septembervecka!

Miskantus, Miscanthus sinensis, 'Sebragräs
LÄS OCKSÅ!
Resten av säsongen börjar nu!
Gör din egen hösthörna
Se hösten som en resurs!
Plantera städsegröna växter på hösten
Plantera vårblommande lökar 
Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar