onsdag 13 september 2017

Plantera fruktträd på hösten

I plantskolorna står så här års mängder av fruktträd som inte vill något hellre än att komma i jorden. Rotklumpen har vuxit till sig under säsongen och ovan jord börjar trädet förbereda sig för vintervila, vilket gör att det kommer fokusera på att rota sig, i stället för att använda energin till blad, knoppar och frukter, när trädet väl har planterats. Vidare är jorden naturligt fuktig på hösten och luften svalare vilket också underlättar trädets etablering.

Ett ungt äppleträd bär redan fina frukter.Att välja fruktträd

Grabba inte tag i vilket fruktträd som helst i plantskolan utan titta på hur det växer. Kontrollera följande:
  • Att stammen är rak och barken oskadad.
  • Att kronan har minst tre grenar som är riktade åt olika håll. Dessa grenar ska sitta på olika höjd på stammen för att trädet ska kunna bilda en luftig och vacker krona.
  • Till de tre huvudgrenarna ska det finnas ett toppskott som växer rakt. Det ska inte finnas två toppskott, då har du problem redan från början med att bygga ett vackert träd.
OBS! Fråga i plantskolan om du är osäker på vilket fruktträd du ska välja och om personen du får tag i inte vet, kräv att någon som kan fruktträd hjälper dig rätt. Ett fruktträd är en lång investering i trädgården!

 

Fokusera på rötternas välmående!

Vid plantering är det fruktträdets rötter vi ska fjäska för. Ju bättre start desto bättre liv. Gräv en rejäl grop, ca 50 cm både vid och djup. Tyvärr är det så att om jorden är svårgrävd bör du gräva en extra stor grop så att jorden som rötterna kommer ner i är uppluckrad.

Jobbet vi lägger ner vid planteringen kommer bära frukt.
Foto: Bertil Danielsson

Trädet ska stå i samma djup som det stått i sin kruka. Längst ner på stammen finns en liten knöl; det är förädlingsstället, där trädsorten har ympats på en av våra tåliga grundstammar. Förädlingsstället ska hamna ovanför jorden!

Fyll hela gropen med vatten innan du fyller på med jord. Låt vattnet rinna undan. Plantera sedan trädet i hälften befintlig jord, hälften planterings- eller kompostjord.

Stötta trädet det första åren med en stör. Då växter trädet rakt och står stadigt genom höststormarna så att rötterna kan etablera sig utan att gung hit och dit. Sätt gärna ett gnagskydd runt stammen. Unga fruktträd är lyxiga primörer för gnagare och rådjur.

TACK!
Jag fick den härliga och pedagogiska bilden ovan på höstplantering av äppleträdet 'Sylvia' från Sylvia Danielsson som driver Fresh Energy in Your Garden - tuffa och funktionella kläder och tillbehör för trädgårdsaktiviteter.LÄS OCKSÅ!
Resten av säsongen börjar nu!
Gör din egen hösthörna
Se hösten som en resurs!
Plantera städsegröna växter på hösten
Plantera vårblommande lökar
Plantera prydnadsgräs på hösten

 
Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar