måndag 14 augusti 2017

Sniglar, öl, fällor och frågetecken

Jag odlar min trädgård efter devisen ”Allt levande, litet som stort”. Alla får vara med och när ohyra och skadedjur slår till jobbar jag med och inte mot naturen för att hitta bästa möjliga balans. I övrigt ett stort mått av "gilla läget" när det inte blir som jag tänkt mig. Ett undantag dock: mördarsniglarna! Det går nämligen inte att det hitta en balans med dem. Om de inte stoppas tar de över inte bara min trädgård utan överallt där det finns grödor att käka.
 
Måtta är inte mördarsniglarnas starka sida. De käkar tills det tar slut!


Sniffar mördarsniglarna sig till öl?

Mitt huvudsakliga metodval är att klippa sniglarna med sekatör – det är skonsamt och ger faktiskt märkbart resultat bara på några dagar. Nu kom det sig så att vi häromkvällen hittade ett flak starköl i förrådet som passerat bäst före-datum. Det är några säsonger sedan jag testade ölfälla, då genom att gräva ner en spann full med öl i kökslandet så att kanten på spannen var i marknivå. Det visade sig vara mycket effektivt, ur antalet drunknade mördarsniglars mått mätt. Den här gången var jag latare och hällde bara ölen i en låg balja och ställde på marken. Fotot är taget för att skona känsliga tittare men ändå ge en bild av fällan och sniglarnas öde.


Efter bara några timmar hade drösavis med sniglar hamnat nere i ölen. Hur kan detta funka? När en spann är helt nedgrävd är ju ölen i höjd med sniglarna så de missar den inte när de strosar förbi och en hel del sniglar kanske rentav trillar i av misstag. Men min fälla kräver ju att de ska krypa upp för en rundad botten och ta sig över en bred kant för att hamna i ölen. Är de så begivna på öl och kan de sniffa sig till den så starkt?

Jag har inget svar på den frågan men ska börja söka i litteraturen, så jag får återkomma när jag vet mer. En annan fråga som kommer upp är förstås att, om sniglar nu dras så starkt till öl, lockar jag egentligen till mig fler sniglar genom ha öppen bar i kökslandet? Jag funderade också kring om ölen lurar även andra djur i fördärvet men så verkar det inte vara. I ölsörjan ligger bara mördarsniglar.

Vad är din erfarenhet av ölfällor? Mejla mig gärna: pennaspade@live.se . Jag återkommer snart med mer om ölfällor, sniglar och olika erfarenheter. Ämnet känns outtömbart!
 
 Avslutar med lite gladare bilder än de på levande och döda mördarsniglar.
Yrvakna strålrudbeckior förgyller min morgon.
Rudbeckia fulgida var. sullivantii 'Goldsturm'
 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar