fredag 4 augusti 2017

Snart dags att plantera vitlök!

Som så många kryddor är vitlöken både god och vacker. Lägg därtill att den är supernyttig och hur enkel som helst att odla så är det väl ingen tvekan − sätt igång bara!
 
 
Det är enkelt att plantera och roligt att skörda egen vitlök. Köp utsädeslök i handelsträdgården, på ett garden center eller i plantskolan. Om du planterar en lök direkt från livsmedelsbutiken följer två nackdelar: dels kan de vitlökarna bära på virus eller annan smitta som riskerar att hamna i din jord, dels blir resultatet inte alls bra eller uteblir helt eftersom löken kan vara preparerad för att inte gro.

Plantering och skörd av vitlök

Plantera vitlök från och med slutet av augusti ända fram till senhösten i näringsrik och fuktig jord. Tryck ner varje vitlöksklyfta ca 5 cm i marken och ha mellan 10 och 15 cm mellan varje klyfta. Vitlök måste inte planteras på en organiserad plats utan kan stoppas ner lite varstans, bara det inte är för blött i marken. Växer löken inne i rabatten, bland andra växter, kan den vara till hjälp genom att hålla borta ohyra.

Skörda vitlöken på sensommaren året efter plantering. Gräv upp hela plantan med blast och häng eller lägg på torkning. Och använd så klart klyftor från dina egna lökar för att sätta nya! Lök som planterats på hösten kan, om du blir otålig, skördas redan i början av sommaren därpå, men då är den liten och har inte börjat bilda klyftor ännu. Men den smakar milt och härligt!Odla vitlök inomhus i kruka


Det går att odla vitlök inomhus för att skörda den goda och milt vitlökssmakande blasten. Det blir dock inga lökar.

Gör så här: Två vitlöksklyftor i en medelstor kruka är lagom. Bryt av klyftorna från vitlöken, plantera i porös jord och placera krukan soligt. Vattna. Det dröjer inte länge förrän blasten börjar spira. När den kommit upp en bit kan ni skörda efter behov och använda som krydda i mat, i salladen eller på smörgåsen. När lökarna inte orkar producera mer blast slänger man dem och sätter nya vitlöksklyftor.


Lycka till!


Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar