måndag 28 augusti 2017

Resten av trädgårdssäsongen börjar nu!

I helgen höll Sofiero sin årliga stora Trädgårdsfest. När regnet fullkomligt hällde ner i Helsingborgs innerstad sken solen varm och mjuk bara några kilometer bort över vår kungliga park. Är min trädgårdssjäl extra mottaglig eller var detta en ovanligt vacker trädgårdsfest? Sofieros stora gröna ytor fylldes av lekfullhet och färgprakt som väckte besökarnas gröna sinnen till liv. Se till exempel denna lek med fiktion och verklighet. Elisabeth Svalin Gunnarssons I min trädgård vill jag vara Karin är en hyllning till Karin Larsson och hennes trädgård på Lilla Hyttnäs i Dalarna. Riddarsporren och växterna i framkanten är riktiga medan bakgrunden är en vepa.


Lekfullt och mycket estetiskt!
 
Lekfull var också Ett kungligt lustslott i Helsingör, design Marienlyst Slots Venner, med en grusgång kantad av nävor och en grön häck som ser ut att leda oss fram till slottet långt där borta. Allt är på riktigt utom slottet som är ett foto och inte alls särskilt långt borta.   

Bending reality.
 
Från idéträdgården Vattenkraft, design Knapp Trädgårdsdesign.

Jag förälskade mig i denna läckra goseväxt som mina kunniga
trädgårdsvänner har berättat heter salvia Argentea.

 

 

Höstplanteramera blev mycket lyckat!

Ett viktigt tema för årets trädgårdsfest var höstplanteramera. Vi är många i branschen som önskar innerligt att glädjen och alla fördelar med att plantera på hösten ska återuppväckas och återupptäckas. Jag hade ynnesten att få stå på trädgårdsscenen en stund på söndagen, som representant för grossistplantskolan Splendor Plant, och prata om just höstplantering. Det skedde i gott sällskap av Gunnel Carlson, som var drivkraft och moderator, och Krister Cedergren från Cedergrens Plantskola på Råå. Många besökare slog sig ner för att lyssna och efteråt hördes ett sorl av kommentarer om att här minsann skulle börja planteras på hösten. Yeahhh!

Krister Cedergren och jag hade trevligt med Gunnel Carlson och publiken strömmade till.


Sofiero hjälpte till att inspirera genom idéträdgården #höstplanteramera.
Design Sara Bratt, trädgårdsdesigner på Sofiero Slott och slottsträdgård.


Vipphortensia, citrongul solhatt (echinacea 'Cleopatra'),
Veronica, stäppsalvia, nävor och astilbe.
 
Läcker lysande vit astilbe väckte uppmärksamhet.

Som massage för ögonen!
 
Ung entusiast som kommer bli en höstplanterare.

 
Vad kom vi då fram till om höstplanteringens fördelar? En sammanställning:
  • Växterna som säljs på hösten har haft hela säsongen på sig att växa till sig och få starka rötter. Det finns ingen anledning för trädgårdshandeln att rea dessa växter utan höstplantering handlar om att få köpa bästa plantorna till normala priser och förbereda trädgården för en vacker vår. Jobba nu, njut till våren!
  • Luften är svalare under hösten men jorden är fortfarande varm och dessutom naturligt fuktig. Luften bjuder också på fukt. Denna miljö är mumma för växter som just kommit ner i jorden.
  • Jorden är lättare att gräva. Bara det!
  • Vi behöver inte vattna nyplanterat lika mycket när naturlig fukt fyller jorden.
  • Under hösten drar växterna så sakteliga ner på energiåtgången ovan jord och förbereder sig för vintervilan. Bladen fälls men rötterna jobbar på ett tag till. Vid höstplantering använder växterna alltså energin till att etablera rötter i stället för att producera blad och knoppar, vilket är idealiskt för en god och snabb etablering.
  • Trädgården är jättevacker på hösten så njut av att vara i den! Gör en  mysig hösthörna till fikapauserna och gilla att vara ute. Myset i soffan lär vi få så det räcker.
  • Växter som kan köpas på bar rot, exempelvis häckplantor och rosor, säljs under höst och tidig vår. På hösten är det idealiskt att plantera många häckplantor till bra pris eftersom barrotat är billigare än krukodlat. Plantorna är i vila så vi behöver inte vakta med vattning i flera veckor som vi måste göra vi häckplantering på våren.
  • Använd hösten till att plantera så är växterna på plats till våren och börjar växa tidigare. Du får mer tid att njuta när vårsolen kommer och kan lägga jobbet på att städa trädgården.
  • Och inte minst: Säsongen tar inte slut pangbom i slutet av augusti utan resten av trädgårdssäsongen börjar nu. Det låter väl riktigt härligt!
I kommande inlägg berättar jag mer ingående om höstplanteringens när, var och hur för buskar, träd, perenner och städsegrönt så häng på! Säsongen har bara börjat!

#Höstplanteramera
 
Dessa höstens färger...
 
... som vi kan njuta av länge än.

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar