torsdag 31 augusti 2017

Plantera vårblommande lökar

Just nu råder möjligheternas tid för oss trädgårdsfolk. Under hela hösten kan vi planera, plantera och fixa i trädgården. Inte minst är hösten tiden då vårlökarnas ska ner i jorden.


Vår i backen!

Nu när fokus ligger på höstplanteringens många fördelar passar jag på att ta det här med vårblommande lökar. För tänk så smart att få ner dem i jorden samtidigt som annat planteras. Ett skirt nyplanterat träd eller en buske som på våren omges av krokus, pärlhyacinter, tulpaner eller andra vårprimörer är jättevackert. Och bland perennerna ger de liv och färg innan annat har kommit upp ordentligt.

Vårblommande lökar gör alla till konstnärer!

Det är ingen konst att plantera vårblommande lökar men resultatet blir ändå konstverk. Nästan hur vi än komponerar och arrangerar kommer det bli vackert. För det är väl ingen som står där i mars och ser de första små vårblommorna titta upp och tänker: "Där var de ju inte så snygga."


Vårstjärnor på vift på grusplanen. Gärna för mig!

Olika blomningstider

Det finns mängder med höstlökar att välja mellan som blommar vid olika tider. De tidigaste, som vintergäck och krokus, blommar redan i februari medan vissa tulpansorter och allium är som vackrast en bra bit in i juni. Välj dina favoriter men tänk på blomningstiden så att inte allt kommer på en gång!


Benmjöl ger långtidsverkande näring.
Få gärna ner lökarna i jorden så snart du kan efter inköp, eller förvara de ett tag svalt och mörkt. Varje sort har planteringsinstruktion på påsen men ett knep för att löken ska hamna på rätt djup är att räkna 2−3 ggr lökens storlek ner i jorden. Stor lök hamnar alltså längre ner än en liten. Ge gärna lökarna en näringsdos i form av benmjöl vid planteringen − 1 rågad matsked till stora lökar, ex narcisser, och en halv matsked till små lökar, som pärlhyacint.


Plantera i lager för lång blomning

Ett roligt sätt att skapa lång lökblomning är att plantera omlott i olika lager i låda, kärl eller större kruka. Då väljer du några olika sorter som blommar i olika perioder, ex krokus, hyacinth och tulpan.
Plantera den sort som blommar senast nederst i krukan, fyll på med jord och varva ovanför med den nästtidigastblommande och överst i jordlagret hamnar de som blommar senast. Till våren tittar krokusen upp först, redan i februari, för att när den har gjort sitt följas av hyacinten. På upploppet lämnar hyacinten över stafettpinnen tilltulpanen eller vilken lök du nu har valt som den senast blommande. En tänkt genomskärning av en lasagneplantering ser ni på bilden.

Det blir jättefint!



Jag fick en fråga om att plantera prydnadsgräs på hösten. Den tar vi på måndag!
Trevlig helg! önskar Katarina
 
På hösten skapar vi våren!
f
Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar