tisdag 29 augusti 2017

Plantera städsegröna växter på hösten

Det blir lätt skrämseleffekt av gör inte såhär-artiklar om odling och trädgård. Lusten tryter och vi låter bli helt. Det är bättre att berätta vad som funkar och hur så vi kan gå ut och gräva, fixa och ha roligt i stället för att sitta inne och känna oss upplysta kring vad vi inte bör göra. Således ska vi nu prata om att plantera städsegröna växter på hösten, med rätt kunskap blir det hur bra som helst!
Vad är en städsegrön växt?

Vi hör både benämningen vintergrön och städsegrön om växter som är gröna på vintern. Vintergrönt behåller sina blad under vintern men fäller de flesta på vårkanten när nya blad produceras, exempelvis vintergrön liguster, ligustrum vulgare, 'Atrovirens'. Städsegröna växter behåller sina blad hela tiden, som buxbom och rododendron. Begreppen kan glida något beroende på klimat, i ett varmare klimat blir vintergröna växter städsegröna medan städsegröna växter kan fälla mycket blad efter en tuff vinter, men i bästa fall kommer nya friska blad till våren.

Kyrkogårdar hyser många städsegröna växter och är en
utmärkt plats att hämta inspiration på.

I januari har den vintergröna ligustern kvar sina blad och
kan i gynnsamt klimat behålla dem året runt.


Plantera städsegrönt relativt tidigt på hösten

Serien om höstplantering här på Katarinas Penna&Spade kommer handla mycket om att se hela hösten som en resurs för att plantera och planera nytt i trädgården. Undantaget må vara just de städsegröna växterna som behöver komma i jorden tidigare än mycket annat. Varför då? Jo, våra lövfällande växter och träd samt perenner som vissnar ner helt går i djup vintervila när mörker och kyla råder. All aktivitet i växten avstannar. När ljuset och värmen kommer tillbaka på våren vaknar rötterna så sakteliga till liv. De kan börja sträcka på sig och leta vatten i lugn och ro eftersom det inte finns någon grönska ovan mark att försörja ännu. Kommer kylan tillbaka drar den ner på aktiviteten igen i väntan på mer stabil värme. Städsegröna växter  med sin bladklädda vinterskrud lever däremot lite farligare. Vårvintersolen kan vara förrädiskt varm, vilket lurar de gröna bladen och ger en signal om att nu är det dags att köra igång aktiviteten i hela plantan. I bladen finns så kallade klyvöppningar genom vilka växten börjar andas och svettas och vårkänslorna spritter. Roten vilar gott nere i jorden så därifrån lär inget vatten komma för att kompensera vätskeförlusten. Så länge det är vinter ser vi ofta inte de skador som växten kan få men när våren kommer på riktigt trillar plötsligt en massa blad av eller blir bruna på grund av torkan den utsatts för.Låt städsegröna växter somna blött och vakna blött 

Så tillbaka till höstplanteringen av buxbom, lagerhägg, idegran, rododendron och andra städsegröna växter. För att borga för ett friskt uppvaknande till våren bör de komma i jorden relativt tidigt på hösten, i södra delarna av landet senast mitten av oktober och tidigare ju längre norrut du bor. Då hinner växten etablera sig och suga upp mycket vatten i hela systemet före vintern.

Lagerhägg 'Otto Luyken' i januari
Lagerhägg 'Etna' i januariHärligt utbud av städsegröna växter.

Gör så här när du planterar städsegröna växter på hösten

  • Ta ur plantan ur sin kruka och sänk ner jordklumpen i vatten i en halvtimme ungefär.
  • Gräv en grop som är djupare och bredare än klumpen du ska plantera, gärna dubbelt så stor i diameter. Är jorden kompakt och svår att gräva bör du gräva extra mycket (så klart!) för att få en luckrare närmiljö till den unga plantan.
  • Bottna gropen med befintlig jord som du har luckrat upp ordentligt så jorden under plantan är lös.
  • Se över rotsystemet innan du sätter ner jordklumpen i gropen. Dra isär rötterna om de har snurrat ihop sig.
  • Sätt jordklumpen så att den hamnar lika djupt i marken som den stod i krukan.
  • Fyll gropen med vatten och låt sjunka undan. Fyll sedan på med jord. Längst upp i jordlagret kan du jordförbättra med kompost eller brunnen ko- eller stallgödsel.
  • Trampa till runtom plantan, vattna igen och fyll på med jord vid behov.
  • Fika i in fina hösthörna!

Vattna och täck städsegröna växter till vårvintern

Hösten är suverän att plantera under inte minst för att jorden och luften är naturligt fuktiga. Håll ändå utkik och hjälp vid behov dina nyplanterade städsegröna växter med vattenförsörjningen den första tiden under hösten.

Till våren hjälper du dem att klara pressen från den tidiga vårsolen genom att täcka plantan med juteväv eller fiberduk, eller en fulare variant av hundmatpåse, och genom att vattna  om det blir torrt i början av säsongen.LÄS OCKSÅ!
Resten av säsongen börjar nu!
Gör din egen hösthörna
Se hösten som en resurs!


Vi hörs snart igen!

 
Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar