torsdag 17 augusti 2017

Gör din egen hösthörna!

Det blev en himla fart när jag skrev om att se hösten som en resurs både för dig och för trädgården. Tack för alla kommentarer, tankar och idéer. Jag kör på i ämnet höst och höstplantering hela augusti och börjar med det viktigaste: fikapausen mellan slitet i planteringsgroparna!


Det är tyvärr ganska tidigt på hösten, i många delar av landet redan under sensommaren, som vi tycker trädgården blir kall, blöt och ogästvänlig. Innan vi vet ordet av går vi in och stänger dörren i väntan på våren. En sak vet vi säkert om våren; den ligger alltid längre bort än vi hoppas på! Lika säkert är att hösten bjuder på många vackra, varma stunder, så håll dörren på glänt så länge du kan!

Ta vara på droppar av sol och värme!

Jag hade kunnat skriva "Ta vara på varenda droppe..." men då är vi där igen, i måstefällan där all njutning ska fångas till varje pris. Så ska vi inte ha det! Min idé är i stället den här:Hitta en plats (inte vid soptunnan) i din trädgård dit sensommarens och höstens soltrålar når under den tiden då du mest sannolikt är hemma. Lägg sedan lite tid och kreativitet på att göra fint och inbjudande. Ställ ett bord och ett par stolar där. Rensa upp om det krävs för att du ska få ro. Ställ dit en vacker kruka, en vas med blommor eller annat lulllull som ger just dig en skön känsla. Nu har du en plats där du kan pausa och njuta av höstsolen, som är så makalöst välgörande inför vintern. En bra början!
 

Vi ses på Sofiero!

Apropå hösten i trädgården så kommer jag dyka upp som representant för Splendor Plant på Sofieros Stora Trädgårdsfest för att prata om höstplantering. Söndagen den 27 augusti kl 14.30 står jag på Trädgårdscenen tillsammans med Krister Cedergren från Cedergrens Plantskola och Gunnel Carlson som är konferencier. Tveka inte att komma fram och säga hej!, alla som är på plats.
 
Det kommer samtalas om höstplantering på Trädgårdscenen under alla Trädgårdsfestens dagar, 25-27 augusti, som en del i uppropet #Höstplantera mera. Sofiero beskriver initiativet så här:

#Höstplantera mera
Detta är ett upprop som vi på Sofiero gör tillsammans med Skånes plantskolor angående angående den missvisande information kring höstplantering som får sitt fäste i trädgårdsnäringen av icke-kunnigt branschfolk. Under Den stora Trädgårdsfesten på Sofiero lyfts frågan på Trädgårdsscenen för att sprida kunskap om höstplantering. Samtidigt belyser vi den situation man som plantskola och handelsträdgård kan hamna i, då man dras med i de stora kedjornas försäljningscykler, och behöver börja rea ut växter i butik när planteringssäsongen håller på i flera månader till och sortiment är som störst, bäst och vackrast.

Sprid gärna inlägg, kommentarer och bilder under taggen #höstplanteramera

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör.


Hösten är vacker på så många sätt!


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar