tisdag 16 maj 2017

Nytt och färgglatt med sommarblommor!

Fleråriga, stora och kostsamma växter bör vi välja med omsorg och eftertanke. De ingår i vår långsiktiga planering av trädgården eller balkongen. Sommarblommor däremot kan vi ta till oss mer spontant och välja färger, former och blommor som vi är sugna på just precis nu. Vi vågar blanda mer vilt och hitta nya personliga och livfulla arrangemang.

Ett fält med lejongap kanske vi inte måste ha, men i kruka
och rabatt är dessa mormorsblommor lättsådda färgkanoner.

Dansar en sommar!

Sommarblommor kan definieras på lite olika sätt men i princip menar vi blommor som i Sverige sås, blommar, sätter frö och dör på en säsong. Du kan enkelt så många sommarblommor själv eller köpa färdiga, relativt billiga plantor i trädgårdshandeln. Ett mycket sympatiskt kännetecken för många sommarblommor är att de är osedvanligt färggranna, de blommar i överflöd hela sommaren och en bit in på hösten och de är lätta att sköta.

Från färgsättare till räddare i nöden

Du kan måla din balkong med sommarblommor! När grunden är klar med de lite större växterna, kanske en kryddhörna, någon klätterväxt och möblerna gör sommarblommorna entré och skapar det där härliga extra. Du kan plantera låga sommarblommor i kanten på större krukor tillsammans med perenner, kryddväxter och prydnadsträd eller sätta dem i egna krukor och placera i en färgsprakande grupp eller lite varstans som glada klickar bland det övriga gröna.


Småblommig petunia blommar i mängder. Foto: Blomsterfrämjandet.

Blanda färger själv eller, som här, välj färdiga mixar. Foto: Blomsterfrämjandet.

I rabatten är sommarblommor utmärkta räddare när du inte vet riktigt hur du vill ha det ännu. Testa först med sommarblommor och se vilka färger och former som gör sig bäst innan du lägger pengar på fleråriga växter. Sommarblommor kan också vara första hjälpen för dig som ska vara bortrest under sommaren. Plantera sommarblommor i krukor nu på våren, njut av de fram tills du åker och unna dig att ersätta det som har vissnat med nya fräscha exemplar när du kommer tillbaka. Kanske nya sorter, nya färger.

Trädgårdsverbena är fin ensam eller i grupp.
Foto: Blomsterfrämjandet/Minna Mercke Schmidt

Ansa, vattna, gödsla!

Sommarblommor är rätt anspråkslösa. Men vatten måste de så klart ha, rikligt en varm sommar. Gödselvattnar du regelbundet blommar de mer, bra gödsel finns att köpa på flaska. Ansa regelbundet bort vissna blommor för så lång blomning som möjligt. De flesta sommarblommor älskar sol men det finns sorter även för halvskugga och skugga.

10 FINA SOMMARBLOMMOR FÖR KRUKA OCH RABATT

Lejongap: Blommar juni-oktober i soligt läge. Finns i många olika höjder och i alla tänkbara färger.

Ageratum: Blommar juni-september i sol till halvskugga. Finns i många olika höjder i blått, lila, rosa, vitt och tvåfärgat.

Blåvinda: Blommar juni-oktober i soligt läge. Höjd 25-30 cm. Mängder av blommor i blått, vitt och rosa.

Blomstertobak: Blommar juni-september i sol till halvskugga. Höjd 30-60 cm. Blommar i vitt, rosa, lila, rött, lime och tvåfärgat.

Lobelia: Blommar juni-oktober i sol till skugga. Höjd ca 35 cm. Finns från klaraste blått till lila, rosa och vitt.

Petunia: Blommar juni-september i soligt läge. Höjd 15-30 cm. Finns idag i mängder av färger, former och storlekar på blomman.

Påfågelblomster: Blommar juni-september i soligt läge. Höjd 20-25 cm. Gula, orange, nyanser av rött, vita, rosa och flerfärgade exotiska blommor.

Trädgårdsverbena: Blommar juni-september i soligt läge i alla tänkbara färger. Höjd 25 cm.

Sommarmalva: Blommar juli-september i soligt läge. Finns i flera olika höjder med klara fina och mängder av färger på blomman.

Lövkoja: Blommar juni-september i sol till halvskugga. Höjd 30-50 cm. Blomfärg från nyanser av rött till rosa, lila, vitt och gult.

Ringblomma: Blommar juni-september i soligt läge. Höjd 20-60 cm. Färgen skiftar från nyanser av gult till mörkaste orange och aprikos.
-

Romantisk och fluffig ageratum fyller ut fint i kruka. Foto: Blomsterfrämjandet
Sommarmalva är en av mina favoriter...

... liksom ringblomma

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar