torsdag 27 april 2017

Trädgården ska vara en upplevelse!

Jag träffar Malin Hirdman, trädgårdsingenjör med examen i landskapsplanering. Vi ska prata om trädgård, kan man tänka sig! Malin driver Hirdman Trädgårdsbyrå och bor utanför Genarp, där skånska slätten möter Romeleåsen i en vacker och själavårdande natur.

Naturen är viktig för mig, både privat och i mitt yrke. En trädgård kommer bäst till sin rätt om den harmonierar med naturen som finns runtomkring, säger Malin.

Malin Hirdman i gränsen mellan trädgård och natur.

Vi kommer snabbt in på hur vi tenderar att se på våra trädgårdar, snarare än att vara i dem. Det ska gärna vara städat, det ska se fint ut och vistelsen i trädgården blir för många mest ett fokus på att se vad som behöver göras – rensa ogräs, klippa gräset, trimma häcken och kratta löv.

Jag vill att trädgården ska var en upplevelse, inte något vi bara tittar på. När jag kommer till en kund, för konsultation eller för att göra ett större arbete, är platsen oerhört viktig för mig. Vilken känsla finns där och hur ser naturen runtomkring ut? Vilket klimat råder? Vem bor där och vad vill de ha trädgården till? Mitt uppdrag är att både trädgården och kunden ska må bra och att de ska trivas tillsammans.

Hålla drömmarna vid liv

Hur uppnår vi då den balans som gör att trädgården blir en upplevelse och en plats där vi trivs både med att koppla av och att arbeta, för trädgården behöver ju trots allt en del skötsel. Malin betonar att det handlar om långsiktig planering och att arbeta med, aldrig mot, livsmiljön och ekosystemet som finns på platsen. Om växterna trivs och frodas trivs vi också och då blir arbetet en glädje och inte en börda.

Jag följer upp mina trädgårdar för att se hur planeringen har fungerat och hur växterna tar sig. Om något inte blivit som jag och kunden tänkt oss gäller det att fundera över varför. Det kanske var mycket blötare på en plats än vad jag hade kunnat förutse och då behöver växtvalet justeras, berättar hon.

Med god planering, analys och ett gediget arbete vid ritbordet innan arbetet i trädgården börjar blir det oftast ett gott resultat.

När jag hjälper kunden att skapa en trädgård, täppa eller rabatt som håller i längden och som utvecklas i lagom takt ökar chansen att deras drömmar om trädgård och odling hålls levande, avslutar Malin.


Råd & reflektioner
Malin Hirdman kommer dyka upp på Katarinas Penna&Spade under säsongen med reflektioner, råd och handfasta tips om trädgårdens planering, om växtvalen och om hur vi hittar balansen som gör att vår egen gröna plats blir en upplevelse, inte bara något vi tittar på och sliter med.

Det ser jag fram emot!


Hirdman Trädgårdsbyrå  

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar