fredag 21 april 2017

Ingen sommar utan krispiga, örtiga blad!

Jag avslutade mitt inlägg om tomatodling igår med tips om att åka till Tomatens Hus i Vallåkra. Jag följde mitt råd och tog en svängd dit i dag i stället för förmiddagsfika. Och vad kan jag säga mer än  Åk dit om ni har möjlighet! Det som en gång var en lite mindre servering av landets godaste tomatpaj och försäljning av lite tomater är sedan några år ett helt utflyktmål som fyller på med så mycket av naturens färger och smaker att du sjunger hela vägen hem i bilen.

Det centrala för Tomaten hus är tomater i alla färger och former men odlingsglädjen växer för varje år och nu finns egenodlade örter, bladgrönt, chili och kryddväxter också till salu med kvalitet från rot till bladspets!

Till sommaren hör att skörda, skörda och åter skörda.
I några krukor får man plats med förvånansvärt mycket...
 


... och är du riktigt trångbodd räcker en kruka.


Livgivande klorofyllchock!

Mitt besök på Tomatens Hus idag handlade om att köpa hem plantor för min ört- och bladodling. Jag har inte hunnit med nästan nånting själv i år, men vad gör det när duktiga, nytänkande odlare finns i ens närhet och priset är synnerligen rimligt.

Jag kom hem med...
 
Anisisop. Smakar lakrits och får jättefina blålila blommor.
Älskas av bin!


Så klart vanlig hederlig basilika. Passa på att fråga i butiken vilka tomater
du ska köpa hem för bästa kombo med basilikan!

Sallat som bladgrönt. Skörda och det kommer nya blad.

Chrunchita, nyhet för mig. Mix mellan roman- och isbergssallad.
Ska testas till ceasarsalladen.

Citronmellis till sommarens örtsåser när fisken ligger på grillen.

Gurkört. Smakar gurka, får jättesöta blommor att dekorera salladen med.
Frösår sig mer än villigt, men lätt att rensa bort.

Mizuna är en av mina favoriter.
En senapsört med smak av senap och kål, lite söt och ganska mild.


Slätbladig (tv) och krusbladig persilja.
Slätbladig är lite mildare och friskare i smaken.

Tatsoi, asiatisk kål. Odlas som bladgrönt till sallader och såser.
Milda, goda, krispiga och vackra.

Tomatens Hus

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar