torsdag 13 april 2017

Att göra i trädgården i påsk!

Det utlovas ganska trist väder i påsk, helt emot mina planer. En sen påsk ska väl vara varm och solig. Vi ska sitta ute och fika med hela tjocka släkten och förundras över hur fint det är och att vi äntligen kan sitta ute. Timmar ska läggas på trädgårdsarbete med pauser när grillen går igång och korvarma åker fram. Vi ska vara ute till sju, åtta på kvällarna och känna våren fylla varenda cell i kroppen.

Vinter möter vår.

Helgen får visa hur det blir, skönt med ledighet är det ändå och vädret kan överraska, i alla fall korta stunder. Och vad som än händer så är vintern är slut! Här kommer lite tips på vad ni kan tar er an i trädgården i påsk. Alternativet att inte göra någonting står också till buds – detta är bara vänliga förslag för den som så behöver.

Klipp ner och rensa bort fjolårsriset på perennerna, om det inte redan är gjort. Nu sprutar nya skott upp så ta det försiktigt.

När gräsmattan har hunnit torka upp ordentligt är det dags att kratta bort löv och kvistar. Använd en kratta med runda toppar för att inte riskera att slita upp friska, men vintertrötta rötter.

I de delar av landet där gräset börjat växa kan vi gödsla första gången. Använd organiskt gödningsmedel för bästa effekt och bästa omtanke om miljön.

Se över komposten – lufta, gräv och rör om.

Om du har rabarber finns ett enkelt knep för att skynda på den – lägg en hink över stjälkarna så får de en himla fart!


Rensa ogräs så snart det tittar upp. Det är nu vi har chans att kväva deras framfart genom att ta bort varje litet blad som tittar upp. De får rötterna mindre energi och rensningen minskar längre fram på säsongen. Kirskål, nässlor och kvickrot ska inte dras upp utan klippas vid markytan. Drar du i dem så bildas bara nya plantor på rotbitarna som blir kvar i jorden. Nässlor och kirskål kan användas i brödbaket och till pesto. Förväll alltid nässlor NOGA innan ni använder de. Jag slarvade en gång och fick ett stort bullbak som sved i hela munnen.

Klipp av kirskålen vid markytan så snart den tittar upp. Det lönar sig! 

Börja leta sniglar. Nu har vi chansen att hålla nere antalet medlemmar i snigelmaffian. Allt jobb vi gör under våren ger bäst effekt. Klipp dem med en sekatör så dör de snabbt.

Detta skräckscenario vill jag undvika kommande säsong.

Har du problem med mossa?
Mossan växer även på vintern vilket gör att den har ett försprång framför gräset så här års. Om gräsmattan trivs och mår väl tränger den undan mossan igen så snart den vaknar till liv ordentligt. Men på skuggiga och fuktiga platser i trädgården tar mossan ibland över helt, eftersom den är bättre anpassad att växa där än vad gräset är. Om du förgäves kämpar mot mossan i en skuggig del av gräsmattan är en lösning att helt enkelt ta bort gräset just där och i stället plantera skuggtåliga marktäckande växter, som skugg-gröna, ormöga, vintergröna eller murgröna. Förbered marken ordentligt genom att ta bort alla gräsrötter innan du planterar och lägg på ny mullrik jord. Det blir mossfritt, snyggt och lättskött!

Vore toppen om någon annan tog hand om vår mossa åt oss.

 
 GLAD PÅSK!
önskar Katarina

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar