fredag 31 mars 2017

Trädgårdsfix mars vecka 13

Det är rätt okej just nu!
 
I min del av Skåne idag är det 18 grader. "Fika på trappan, mamma!!" messade dottern på väg hem från skolan. Alla med kärlek både till tonåringar och trädgården vet hur glad jag blev.

Jag ska inte vara hemma i helgen så min trädgård får vila vidare en vecka till. Men alla ni som vill ut och fixa nu, vad ska ni hitta på? Frågorna haglar in: Kan jag klippa rosorna? (Nej, vänta. Jag skriver om beskärning av rosor nästa vecka) Kan jag plantera? Ska vi börja gödsla (Nej, vänta lite till)? Är det för sent att klippa fruktträden? Med mycket mera.

Beskärning av fruktträd skulle jag avråda från nu, i alla fall i landets södra delar. Det ni inte hann med under vårvintern kan ni vänta med tills JAS-perioden, juli, augusti, september. Saven börjar stiga och träden behöver vara ifred.

Rensa och klipp ner!

Jag har varit ute min första runda i trädgården med fokus på att klippa ner perennerna. Det gör underverk, tycker jag. Se bara här nedan. Höstastern är ful som stryk när den får stå kvar över vintern. Väl borta kommer krokus fram, ljuset flödar och en liten hög med stenar blir synlig igen. Härligt i det lilla!

En vacker helg alldeles i slutet av mars är mitt råd alltså att bland annat börja rensa bort allt visset:

  • Klipp ner perennerna.
  • Kratta bort de fuktiga lövhögarna från gräsmattan så att luft kommer till och mördarsniglarna inte bonar in sig där.
  • Kratta i rabatterna men var försiktig bland spirande knoppar och vårlökar.
  • Plantera vårblommor som penséer, bellis och  i krukor, kärl, tunnor och korgar!

Vi kräver inte mycket så här års för att bli charmade.

  • I våra kvarter åker högtryckssprutorna fram så här års. Trappor, altaner, stenläggningar och utemöbler allt sprutas rent. Det är bra att passa på nu innan andra sysslor pockar på.
  • Många garden centers säljer perenner redan nu. Jag såg aklejor i full blom i ett garden center, vilket känns rätt knasigt. Men visst kan man gräva ner lite plantor redan nu i södra delarna av landet. Tipset är dock att välja vårblommande plantor som precis har börjar skjuta skott, exempelvis backsippa, akleja och förgätmigej.

Förgätmigej
Backsippa

Sist men inte minst så njut ordentligt − spana in de första nyckelpigorna, botanisera
bland fröer till kökslandet, fika, promenera och ha det bra!

TREVLIG HELG!
önskar
Katarina
 
 
 
Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar