måndag 20 mars 2017

Trädgårdsfix mars vecka 12

Då drar vi igång med tips på Trädgårdsfix för varje vecka. Egentligen en knasig uppgift i vårt land som har så mycket olika väder och så många klimatzoner. Ni får helt enkelt ta till er tips och idéer med hänsyn till var i landet ni bor. Jag utgår från Skåne, dels därför att jag bor där dels för att våren börjar där.


Så här tjusigt är det inte i min trädgård utan vid Citadellet i Landskrona.

TRÄDGÅRDSFIX MARS
VECKA 12

Börja snigeljakten
Om du har problem med mördarsniglar är det dags att börja hålla utkik efter dem redan nu. De vaknar tidigt och morgnar sig under lövtäcken och krukor. Det snabbaste, mest effektiva och skonsamma sättet att bekämpa mördarsniglar är att klippa dem med en vass sekatör. Ju tidigare du börjar desto mindre hinner de föröka sig och du kan faktiskt lyckas stoppa framfarten nästan helt.

Undvik invasion genom att börja bekämpa mördarsniglarna tidigt.

Klipp lavendeln
Ta hand om risiga och trötta lavendelbuskar.
Läs hur man gör: Beskär lavendel tidig vår

Förodla sommarblommor
Det är ett härligt pyssel att botanisera bland fröer och planera för sommarens fägring. I mars är det dags att komma igång med flera sorter av sommarblommorna för att få tidig blomning.
Läs: Guide till frösådd av ettåriga blommor


Rosenskära Cosmos bibinnatus förodlas gärna i mars...
 
... liksom Zinnia


Gör fint på ett soligt ställe
Nu kan det plötsligt komma en liten stund då solen värmer så mycket att vi hinner med en fika innan vi börjar frysa. Gör fint på en vindskyddad plats med där du kan sitta ner och ha det gott.

På våren är nästan enklast mest njutbart!


Håll dig lugn!
Försök inte greppa hela trädgården på en gång, allt har sin tid och än slumrar det mesta i trädgården sött. Vi tar en vecka i taget och denna veckan blir det inte mer än så här!

Har ni tänk på att VÅRDAGJÄMNINGEN inträffade i förmiddags?
/Katarina

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar