måndag 13 mars 2017

Gödsla trädgården på våren!

I Skåne har helgen bjudit på riktiga vårkänslor vilket på min villagata innebär att alla kryper ur sina hålor och börjar småprata över häckarna igen, en verksamhet som legat nere sen i oktober. Jag brukar få ta på mig rollen att dämpa entusiasmen lite, än är trädgården i ett mycket yrvaket tillstånd och det finns inte så himla mycket som måste göras. Plantera penséer och dricka kaffe i solen är mitt främsta tips.

Första vårkänslorna och sug efter att arbeta i trädgården.
Ta det med ro, men börja gärna planera och drömma. 

Nästa vecka börjar jag med Att göra i trädgården, med veckovisa tips och inspiration om vad som är dags att ta tag i om lust och tid faller på. En av helgens frågor tar jag tag i nu meddetsamma  den om gödsling.

När, var och hur ska jag gödsla min trädgård på våren?

Vi börjar med lite grundläggande tankar och idéer om vårens gödsling:

  • Börja inte gödsla förrän det spirar i trädgården. Vilande växter tar inte upp näring.
  • Unga växter behöver i regel mer näring än äldre. 
  • Mullhaltiga jordar och lerjordar innehåller naturligt mer näring än sandjord.
  • Väletablerade häckar, träd och buskage som växer fint, ser friska ut och har nått den höjd du vill ha behöver du inte gödsla varje vår om jorden de växer i inte är exceptionellt näringsfattig. De får den näring de behöver från naturen.
  • Organiska eller naturliga gödningsmedel är alltid att föredra framför konstgödsel. Konstgödsel är korttidsverkande och tas bara upp i växterna i den mängd de behöver just där och då. Resten av näringen rinner bort med regnvattnet.

VÅRENS GÖDSLING
Ett alldeles utmärkt sätt att ge trädgården en bra start på våren är att jordförbättra och gödsla på samma gång. Jag kan illustrera genom att berätta hur jag gör i min trädgård varje vår och lägga till lite andra tips:

Häckar och buskar
Hos mig växer brudspirea, häckoxbär, aronia, ölandstok, liguster, syren, kornell, konvaljbuske, klätterhortensia och schersmin. Jag krattar in löv och kvistar under dem varje höst och under sommaren räfsar jag regelbundet in gräsklipp runt buskar och häckar. De är alla friska och fina och växer i den takt jag vill så de ger jag ingen extra gödning.

Liguster
Ölandstok

En vän har en buxbom som hon vill gödsla nu på våren och då är mitt tips att köpa kogödsel på säck. Lägg ett rejält lager runt hela busken så kommer den visa sin tacksamhet. En granne har en lång ligusterhäck som behöver piggas på men han tycker sträckan är för lång för att köpa tunga säckar med kogödsel. Då är komposterat och torkat hönsgödsel väldigt bra, toppen på våren för sitt höga innehåll av kväve. Även buxbomen kan få hönsgödsel om man tycker det är lättare att använda än kogödsel.

Rosor
Jag har inte så mycket rosor, fast jag älskar dem. Mina underbara Flammentanz på framsidan får alltid en omgång kogödsel och kompostjord på våren. Jag köper kogödsel på säck och tar jorden från min egen kompost, blandar ihop och lägger en rejäl hög runt varje planta. Jag nästan ser hur rosen ler och vinkar tacksamt. Har du ingen kompostjord kan du köpa bra planteringsjord och blanda upp kogödseln med. 

På min slänt har jag vresrosor och i ett snår slingrar en honungsros. Ingen av dessa får extra gödning − de växer och blommar så det räcker i alla fall!

Välmående vresros

Träd
Jag bor med en gammal trädgård. Här växer äppelträd, hassel, bok, björk, ask och krikon som hängt med mycket länge. De klarar sig helt utan min inblandning. Skulle jag plantera in ett nytt träd vore situationen en annan. Då hade jag jordförbättrat och gödslat gropen vid planteringen, med kogödsel eller hönsgödsel blandat med antingen egen kompostjord eller köpt planeringsjord. Sedan hade jag gödslat varje vår några år framåt med samma blandning myllad ner runtom trädet.

Detta är inte min trädgård men likväl ett gammalt äppelträd
som inte behöver någon extra gödning för att må bra.

Perenner
En favvosyssla på våren är att jordförbättra och gödsla när jag klippt ner alla perenner. Ena dagen ser det ut som skräp med alla gamla vissna stjälkar och blad, nästa dag är allt jämnat med marken och ovanpå ligger ett mustigt lager med kogödsel och kompostjord som ger en så vacker färg åt alltihop. Och bara efter någon vecka tittar gröna knoppar upp ur den mörka myllan. 

Förra säsongen hade jag inte så mycket färdig kompostjord. Jag gav det som fanns till rosorna. Följden blev att jag hoppade över jordförbättringen i mina perennrabatter. Då kändes det också enklare att skippa kogödsel och använda komposterat och torkat hönsgödsel i stället. I år är det dock dags för den härliga blandningen av kogödsel och kompostjord i mina perennrabatter igen!

Bärbuskar
Mina vinbärsbuskar och hallon står i kökslandet och där använder jag täckodling vilket ger tillräckligt med näring till bärbuskarna. Hade jag inte täckodlat skulle jag ge bärbuskarna en näve hönsgödsel på våren. Björnbär växer vilt i ett snår sen minst 20 år tillbaka och de klarar sig utan gödsel.

Mina jordgubbar växer i ett eget land och dem gödslar jag inte alls på våren. Då kan de välja att producera alldeles för mycket blad på bekostnad av gubbarna. Efter skörd lägger jag på ett lager kogödsel.

Mina björnbär har funnits i trädgården minst 20 år
och klarar sig utan extra gödsel

Vad kom jag fram till? 
  • Gödsla på våren där du tycker det behövs.
  • Ju yngre växter, desto större behov av näring.
  • Använd organiskt gödsel, exempelvis kogödsel på säck eller torkat hönsgödsel i hink eller säck.
  • Jordförbättra gärna samtidigt som du gödslar genom att blanda gödsel med kompostjord eller planteringsjord.
  • Tveka inte att mejla om du har frågor: pennaspade@live.se

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar