tisdag 7 mars 2017

Dags att upptäcka malabarspenat!

Så har jag hittat en ny orientalisk bladgrönsak. Säkert läser en och annan detta och undrar varför i hela friden jag inte upptäckt denna läckerhet tidigare medan andra precis som jag är ute bättre sent än aldrig. Det som lockar är att malabarspenat ska var lika nyttigt och gott som vanlig spenat men ännu lättare att odla och den ger stora skördar med stora blad.


Malabarspenat tar fart! Här sorten 'Rubra'.
Så här tänker jag mig taket i mitt växthus i sommar. Foto: Impecta

 

Malabarspenat ingen spenat

Malabarspenat, Basella alba eller Basella rubra, är egentligen ingen spenatväxt utan en klängväxt vars blad både till utseende och smak är slående lika spenat. Namnet malabar kommer från en smal kustremsa på Indiens sydspets som heter just malabarkusten. Här är malbarspenaten en perenn växt som slingrar i raketfart med rankor både längs marken och klättrande. På engelska har växten många olika namn som anspelar på ursprung och växtsätt: indian spinach (indisk spenat) vine spinach (kläng- eller rankspenat) och creeping spinach (krypande spenat).


Odla malabarspenat ute och inne

Malabarspenat finns i sorten ’Alba’, som har gröna stjälkar och får vita blommor,  och ’Rubra’ med rosaaktiga blommor och röda, vackra stjälkar. Bladen hos båda sorterna är stora, gröna och saftiga.

Malabarspenat 'Alba' med sina vackra röda stjälkar och maffiga blad.
Foto: Impecta

Jag har förstått att många odlar malbarspenat inomhus och låter den klättra upp i taket, medan andra förodlar inomhus från februari fram till ungefär april för att sedan omskola plantorna och plocka ut dem för vidare odling ute när frostrisken är över.

Jag provar båda sätten, vetja! Inomhus för att jag är nyfiken på hur länge en planta kan klara sig i den miljön och för att se hur mycket det går att skörda. Utomhus för att jag älskar bladgrönsaker och lockas mycket av att malabarspenaten växer med långa rankor. Jag kommer odla både i växthus och ute på altanen för att se var den trivs bäst´.

Jag återkommer med rapport när det börjat gro och sen följer jag utvecklingen.

Impecta

Har du erfarenhet av att odla malabarspenat får du gärna lämna en kommentar eller ge goda råd om odling och användning.

Så här står det på fröpåsen!

Blötlägg fröerna 1 dygn. Förkultiveras inomhus i såjord, gärna blandad med 1/4 vermikulit. Täck med klar plast försedd med lufthål. Placeras på undervärme, 25-30 grader. Omskolas i stora krukor och flyttas ut på varmt uteläge eller friplanteras i växthus när frostrisken är över. Stödjes eller uppbindes.


Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar