onsdag 1 februari 2017

5 goda skäl att odla chili

Enda grönska som ser dagens ljus i min sons studentlägenhet i Lund är chili. Varje vår får han ett gäng plantor som jag drivit upp och genast vaknar odlingsandan till liv. Framåt hösten står plantor i olika gott skick i rader i fönsterkarmarna med namn som "Segraren", "Elden", "Döden" och andra målande epitet. Sedan piffas studentbudget- maten upp med chili hela hösten och vintern.


Nu efterfrågas nya plantor, så jag har börjat förbereda årets sådd. För mig börjar trädgårdsäsongen med just chili. Varför?
5 goda skäl att odla chili kommer här:

Du kan börja redan NU!

Början av februari är perfekt tid att så chili och ett utmärkt sätt att väcka liv i en vintertrött odlingssjäl. Botanisera i trädgårdhandeln för att hitta sorter som passar dig bäst, inte minst vad gäller styrkan på chilin. Tre sorter som jag gillar skarpt är 'Hungarian Hot Wax', 'Chiluacle Negro' och  'Jamaican Bell'. För i år har jag fått tips att testa 'Hot Lemon' som har het doft och smak av citron. Påsarna nedan är fotade av Nelson Garden (www.nelsongarden.se).


 'Chiluacle Negro' 
'Hungarian Hot Wax'

 
 

 

 

 

 

Det är enkelt att odla chili!

Det är alltid bäst att läsa på påsen till varje chilisort hur de ska odlas. Det kan skilja lite vad gäller bästa tid att börja, temperatur på sådden och groningstid. Allmän kan man ändå säga:
  • Förodla inomhus från januari/februari.
  • Beroende på sort tar förkultiveringen 8-17 veckor.
  • Sådden bör placeras i en temperatur på 18-22 grader.
  • Kruka om plantorna två gånger innan de planteras på sin slutgiltiga växtplats...
  • ... som ska vara kruka, kärl eller liknande. Chili trivs inte på friland i Sverige.
  • Använd näringsrik och lucker jord till krukan som chilin ska spendera säsongen i.
  • Gödsla med flytande näring ca en gång i veckan under säsong, börja när chilin rotat sig i sin kruka.


Du kan förkultivera chili i småkrukor, plastburkar eller tråg. Jag använder
en trälåda och planterar sen om varje liten planta i varsin plastkruka.
  

Chiliplantor blir jättefina!

Från första lilla plantan är chili mycket dekorativt. Det är kul att följa hur chilin växer till en liten fin buske, hur den sätter massor med blommor och senare frukter som långsamt byter färg allteftersom de mognar. Ju längre de mognar desto smakrikare blir de (och starkare om sorten är het).

Dekorativt!

Egna chiliplantor är kul att ge bort

Jag ger gärna bort ett gäng chiliplantor eftersom det tenderar att bli många. En liten pigg planta i en fin kruka och ett kort med information om sort och råd om hur chilin odlas vill väl alla ha? Blir du sedan inte bjuden igen på ett tag kan du börja misstänka att värden i fråga inte lyckats riktigt med sin fådda planta.

Du får ett nyttigt och gott chiliskafferi

Jag skördar chilin i omgångar från augusti fram till slutet av oktober. En del använder jag färska i maten (ta bort kärnorna om du vill minska hettan), andra torkar jag och har som fantastiskt fin krydda ända fram till nästa års skörd.

Riktigt så här många chili skördar jag inte, men du kan
 räkna med gott om frukt från varje planta.


Önskar er ett fint chiliår!

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör.  
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar