måndag 7 november 2016

Kupa rosor − när, var, hur?

Våra kära rosor som bjuder på så mycket glädje under växtsäsongen är värda all omsorg när kylan kommer. Att kupa rosorna nu på senhösten är ett utmärkt sätt att ge rosorna en lättare vinter


När ska rosorna kupas?

I slutet av oktober gäller för stora delar av landet medan vi som bor i söder kan vänta något längre. Men för er som inte redan har vintertäckt rosorna så är det förstås bättre sent än aldrig, och hösten har varit så mild att ingen skada bör vara skedd!

Varför ska rosorna kupas?

Svaret på varför rosor vill specialbehandlas på det här viset är för att förbättra övervintringen och rejält minska risken för köldskador. Alla rosor behöver inte kupas och behovet är olika stort i olika delar av landet. För att göra det enkelt kan man säga att riktigt härdiga buskrosor, som klarar zon 4 och uppåt, inte behöver vinterskyddas i landets sydligare delar. Övriga rosor, rabatt, klätter och stamodlade, tar tacksamt emot ett värmande täcke i vilken landsände de än bor.

Hur ska rosorna kupas?

Hur är enkelt! Använd jorden som finns i rabatten och gräv en kulle kring de nedre delarna av plantan, upp runt grenarna. Eller använd grov kompost eller annan bra jord.

Torv är inte bra att kupa med! Den suger åt sig vatten och riskerar att bli till en isklump, som gör mer skada än nytta. Använd inte heller täckbark för att kupa rosorna, den kan frysa till hårda iskakor som kan döda rosen!

Avsluta arbetet med att täcka med granris eller löv. Nu är rosorna förberedda för vintern och vi kan se fram emot belöningen nästa sommar.Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar