tisdag 1 november 2016

Hur övervintrar mördarsniglar?

Jag får många frågor nu om mördarsniglar och vintern: övervintrar de och i så fall hur? Och kan vi göra något för att hålla de borta?

Ett par kvarglömda handskar erbjuder fukt och skydd åt unga sniglar.

Eftersom det föds så hiskeligt många mördarsniglar på en säsong så finns djur i olika livsstadier ute i trädgården när hösten kommer. Det finna vuxna sniglar, tonåringar, bebisar och i marken finns ägg.

De sniglar som är vuxna i slutet av sommaren dör under hösten. De unga sniglarna övervintrar nere i jorden, på ca 1–2 dm djup. Riktigt kalla vintrar med ordentlig tjäle i jorden tar död på en del sniglar, men tyvärr är de mycket tåligare än man skulle önska. Ägg övervintrar tack och lov inte.

Med denna vetskap kan vi verkligen förstå vikten av att bekämpa sniglarna direkt när de vaknar på våren. Då kan vi hinna få ett litet övertag innan de börjar lägga ägg. Jag brukar börja klippa yrvakna sniglar redan i april. I våras var jag inte på hugget vilket visade sig senare under säsongen.


Det blev ingen sallatsskörd hos mi i somras...

Var trivs mördarsnigeln bäst?

Det sorgliga svaret på var mördarsniglarna trivs bäst är: I din och min trädgård. Vad kan vi då göra för att de ska känna sig så lite välkomna som möjligt?

När vintern väl kommer gräver sniglarna ner sig där de är så det gäller att göra trädgården så omysig som möjligt för sniglarna under vår, sommar och höst. Allt som skapar fuktiga gömställen är perfekta barnkammare för nya generationer sniglar: presenningar som knölats ihop i väntan på att användas, skräphögar, lövhögar, öppna komposter och kvarglömda leksaker. Eller ett par trädgårdshandskar som inte plockats in fast det är den första november. Se vad som gömde sig under när jag vände på dem.Det är viktigt att hitta en balans i snigeljakten. En levande trädgård bjuder på fuktiga gömställen helt naturligt och ska så göra. Vi får göra bästa möjliga helt enkelt och städa undan sådant som inte behöver ligga framme. Vi kan ha slutna komposter och inte samla massa högar med trädgårdsavfall runtom i trädgården. Är gräsmattan täckt av löv är det bra att köra över de några gånger med gräsklipparen så att de finfördelas och snabbt dras ner i marken av daggmaskar, gråsuggor och andra av de goda småliven i trädgården.


Tjockt täcke med löv på gräsmattan är härlig miljö för sniglar att gömma sig i. 

Sista ordet är inte sagt om mördarsnigeln. Till våren tar vi tag i bekämpningen igen!

LÄS MER!
Om mördarsnigeln

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar