måndag 14 november 2016

Att driva amaryllis!

Det är roligt att driva amaryllis själv! Dessutom är utbudet av lökar att driva oändligt mycket större än det som erbjuds närmare jul, med färdiga knoppar och blommor.  Så ut och botanisera i löklådorna för att hitta din favorit.

Blomsterfrämjandet/Lina Arvidsson

Välj rätt tid att börja driva upp löken utifrån när du vill att din amaryllis ska börja blomma. Räkna med 6 till 8 veckor från plantering till blomning. Fram till plantering förvaras löken bäst  vid 10 till 12 grader.

Driv din amaryllis så här!

Dagen innan du ska plantera amaryllisen, ställ den över ett glas med rötterna i vatten (men inte själva löken!). Låt stå över natten.

För planteringen väljer du en kruka som är så stor att ca två fingrar i bredd går mellan löken och krukkanten. Plantera amaryllislöken i vanlig blomjord, men ta gärna lite lecakulor i botten. En tredjedel av löken ska vara ovan jord.

Vattna igenom jorden rejält, ställ sedan krukan med en pappershuva över i ett fönster ovanför ett påslaget element, eller annars mörkt och varmt så att rotbildningen snabbt kommer igång. Vattna inte mer nu innan blomstängeln kommer upp. När stängeln kommer upp tar du bort huvan och förser krukan med ett s.k. amaryllisstöd som det finns olika att köpa. Vattna nu sparsamt och gärna på krukfatet. Skulle bladen bli blågröna och blomman sloka, vattnar du förmodligen för lite. Lagom är bäst! Någon gödsel behövs inte nu.

När amaryllisen har börjat blomma, ställ den helst lite svalt, i fönster eller en bit in i rummet.

Lycka till!

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar