onsdag 28 september 2016

Vresros – vild och vacker

Vresrosen, Rosa Rugosa, bjuder på en stor sortrikedom, de allra flesta mycket lättskötta och tåliga. Vresrosen ger långt mer tillbaka i blomning, friskhet och doft än vad den kräver i arbete och engagemang.
 
Här får vresrosens friska, vackra bladverk vara i fokus.

 

"Plantera vresrosor!"

Jag visste inte vad jag skulle plantera bakom räcket till min altan. Det är en svår- åtkomlig del av trädgården, högt upp, som syns från många håll. Marken sluttar så det är inte en plats jag vill behöva arbeta mycket på. "Plantera vresrosor", tipsade min pappa. Sagt och gjort! Nu har de vilda, vackra rosorna vuxit i toppen på min slänt i 20 år och jag älskar dem. På sensommaren dofta hela altanen gammaldags ros, jag plockar massor av blommor och lägger i vattenskålar och njuter av det friska, fina bladverket.


 

 

Många sorter av vresros

Jag vet inte vad min sort av vresros, Rosa Rugosa, heter. Som ni ser är blomman rosa och fylld. Blomningen pågår från juli tills det fryser. I trädgårdshandeln finns många sorter och färger och buskar med olika höjd och bredd. Kraften på doften på blomman skiftar också och det finns till och med helt doftlösa vresrosor. Exempel på sorter och färg på blomma är:
'Louis Bugnet', fyllda, vita blommor med rosa knoppar.
'Thérèse Bugnet', fyllda, mörkrosa-rosa blommor.
'Agnes', fyllda, ljusgula blommor.
'Max Graf', enkla, rosa blommor.
'Robusta', enkla, lysande röda blommor.

Vresrosor växer bra i de flesta trädgårdsjordar. Den ursprungliga sorten klarar riktigt mager jord, blåsigt läge och salt från havet. Sol till halvskugga går bra för alla sorter. Buskarna beskärs på våren genom att du tar bort gamla grenar i plantans mitt och kortar inte grenar som inte producerar sidoskott. Vill du förnya busken helt kan den klippas ner till 15 cm över marken och kommer igen med full fart och bra blomning under säsongen ändå.

Vackra, stora nypon

Vresrosen får klassiska nypon, stora, orange-röda. Så här års, i september, samsas blommor, knoppar och nypon på mina vresrosbuskar. Mycket vackert!

 
Septembermorgon!


KORT OM VRESROS, ROSA RUGOSA

Rosgrupp: Rugosarosor
Växtsätt: buskros
Storlek: 100-200 cm hög, 150-200 cm bred.
Doft: från ingen till stark.
Växtzon: I–VII, beroende på sort.
Blomma: rosa, gul, röd, vit, enkel eller fylld.
Blomning: beror på sort, de flesta blommar hela sommaren.


Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar