tisdag 6 september 2016

Plantera vårlökar och välkomna våren!

Nu är härliga tider för plantering av vårlök. Foto: Blomsterfrämjandet/IBC

September är här igen vilket innebär att det är dags att tänka på våren. Det är nu vårlökarna ska ner i jorden för blomning nästa år från februari och framåt. Vi pratar tulpaner, narcisser, krokus, vårstjärnor, allium, pärlhyacint och mycket, mycket mer. Botanisera i handelsträdgården eller på nätet för att hitta dina favoriter.


Benmjöl bra vid plantering av vårlök!


Plantering av blomsterlökar är ett löfte om en ny vår. Ibland står jag där i oktoberrusk och eftermiddagsskymning och hivar ner de sista lökarna utan större entusiasm och med iskalla händer. Men när det väl är gjort är jag nöjd och förväntansfull. Till våren har jag dessutom glömt bort var och vad jag har grävt ner, så det blir många aha och ser man på!

Tänk på att mylla ner benmjöl när du planterar, 1 rågad matsked till stora lökar, ex narcisser, och en halv matsked till små lökar, som pärlhyacint. Näringsämnena i benmjölet ligger kvar länge i jorden så att lökarna kan smaska i sig när de behöver.


Plantera i lager för lång blomning


Ett roligt sätt att skapa lång lökblomning är att göra en lasagneplantering, alltså plantera i olika lager, i låda, kärl eller större kruka. Då väljer du några olika sorter som blommar i olika perioder, ex krokus, hyacinth och tulpan. Plantera den sort som blommar senast nederst i krukan, fyll på med jord och varva ovanför med den nästtidigastblommande och överst i jordlagret hamnar den som blommar senast. Till våren tittar krokusen upp först, redan i februari, för att när den har gjort sitt följas av hyacinten. På upploppet lämnar hyacinten över stafettpinnen tilltulpanen eller vilken lök du nu har valt som den senast blommande.

Det blir jättefint!


Illustration av en lasagneplantering. Foto: Blomsterfrämjandet/IBC

Här nedan en bild som visar principen vid lasagneplantering med olika sorts lökar i olika lager i jorden. Lökar är väldigt duktiga på att hitta vägen upp till ljuset så oroa dig inte för att de ligger i vägen för varandra.

Lägg till bildtext


Tveka inte att mejla om ni har frågor: pennaspade@live.se.

Må så gott i höstsolen!
önskar Katarina


Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar