tisdag 13 september 2016

Älskade äpple!

Släng er i väggen alla exotiska trendfrukter - i år är det äpple som gäller!
 
Det råder äppelfeber i höst. Träden dignar av frukt som aldrig förr och äpplet har i år fått en alldeles egen dag. Den 25 september firar vi denna fantastiska och viktiga kulturfrukt över hela landet.


Äpplen i långa rader på Fredriksdal Museer och Trädgårdar. 

På Fredriksdal Museer och Trädgårdar pågår en imponerande äppelutställning (några päron också). Kan inte tänka mig att en enda besökare går dit utan att fråga sig hur det kan finnas så många sorter, vem som har koll på alla äpplen och hur lång tid det har tagit att arrangera alltihop. För dig som finns i regionen är utställningen ett hett tips: det är vackert, lärorikt och mycket väl genomarbetat.

Vanliga åkommor på våra äpplen

En intressant och rolig del av fruktutställningen på Fredriksdal är sjukdomar och angrepp som drabbar våra äpplen. Ett urval:

Frostskador.
Fruktmögel skapar äppelmumier.

Angrepp av nattfly, vecklare eller mätare.

Stjärnsprickor.

Äppelvecklare.


Frostskada drabbar äpplet i slutet av blomningen eller tidigt vid kartbildningen.

Fruktmögel
, eller gul monilla, är en svampinfektion som uppstår genom sår på äpplets skal efter exempelvis insektsangrepp och hagelskador. Efter ett tag ser frukten ut som en liten mumie av ett äpple och denna bör plockas bort, både från trädet och om de har trillat till marken. Infektionen sprids nämligen vidare från angripna frukter till nästa säsongs äpplen.

Angrepp av nattfly, vecklare eller mätare orsakas av larverna och
ger fula märken på frukten, men köttet runtomkring angreppet skadas inte. Brukar inte bekämpas i hemträdgårdar.

Stjärnsprickor drabbar främst Cox Orange och är en virussjukdom. På ett smittat träd återkommer symtomen varje år men i olika omfattning. Köp certifierade fruktträd för att undvika sjuka träd.

Äppelvecklare är en liten fjäril vars larver kryper in i äpplen för att äta kärnorna. Grova gångar bildas i äpplet. Larven kryper senare ut ur äpplet och övervintrar i en kokong under barken där den förpuppar sig på våren. Det finns feromonfällor att köpa i trädgårdshandeln och på nätet som påstås göra nytta men det behövs många fällor för att lyckas och bekämpningen ska ske vid exakt rätt tidpunkt; larven måste träffas av feromonet innan den smiter in i frukten.

Från liten till stor

Utställningen visar som sagt en imponerande mängd olika sorters äpplen som kräver en egen blogg för att visa. Nedan några få exempel på sorter vi känner igen och till sist lilla minsta till allra största äpplet.
 

Utställningen på Fredriksdal Museer och Trädgårdar visar allt
från lilla minsta bärapel till bjässesorten Peasgood Nonsuch. 

LÄS MER!

Fredriksdal Museer och Trädgårdar
Äpplets dag


Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar