måndag 12 oktober 2015

Varför blir löven gula på hösten?

För vissa är det helt självklart och för andra en fråga som aldrig ställts för att den känns så naturlig. Frågan om varför löven ändrar färg på hösten?


 


Att löven blir gula på hösten handlar inte om att de ändrar färg för de har redan under sommaren de gula och orange färgerna i sig. Men detta ser vi inte då den gröna färgen stjäl hela föreställningen.

Grönt ljus reflekteras

Under vår och sommar produceras som vi vet klorofyll i växternas blad. Detta ämne har en mycket effektiv förmåga att absorbera, alltså suga åt sig, ljuset från solen; i synnerhet det röda och violetta. Det ljus som klorofyllet i huvudsak reflekterar, alltså ger ifrån sig, är grönt och det är det ljus vi ser. Således blir bladen för våra ögon gröna.

På hösten när ljuset avtar och temperaturen sjunker upphör produktionen av klorofyll, trädet suger tillbaka näringen och det klorofyll som lagrats i växterna bryts ner. Den gröna färgen går då tillbaka och de andra färgämnena kan komma fram och ge oss en sista skönhetskick innan den gråbruna skalan tar över.
 
Aronians lövverk slår om till rödorange på hösten.
 

Nya rön om den röda färgen

Löven lyser inte bara i gult på hösten utan många träd och buskar sprakar i rödaste rött. Från Umeå Universitet kommer nu en möjlig förklaring till den röda färgen; att den skyddar trädet mot den sena höstsolen. Då klorofyllet håller på att brytas och trädet eller busken förbereder för vintevilan blir det  mer ljuskänsligt. Den röda färgen på löven kan tänkas skydda mot ljuset helt enkelt.

Om författaren: Katarina Kihlberg är skribent, kommunikatör och trädgårdsingenjör.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar