lördag 10 oktober 2015

Läckra aronianNu är mina aroniabuskar fulla av bär igen. De dignar i sådant överflöd att det räcker till oss själva, till två granndamer som plockar för att göra gelé och till småfåglarna. Jag låter ungefär en tredjedel av aroniabären hänga kvar till vintern, så är fågelbordet redan dukat. När barnen var små använde de aronians bär till att rita på gatan med. Bären gav en djup och fin blåröd färg på asfalten som satt kvar genom flera höstregn; ett bevis på att de är proppfulla av vitaminer.


Två sorters aronia att välja på


Om du vill plantera aromia finns det två sorter att välja mellan. Den vanligaste sorten för plantering av häck är ’Elata’ som växer upprätt och kan sträcka sig två meter på höjden. En fin låg sort är ’Hugin’ som bildar en tät, meterhög buske utmärkt som lägre inramning eller kantväxt. Både ’Elata’ och ’Hugin’ kan klara upp till zon 6. En tredje sort är ’Viking’ som bjuder på extra stor bärskörd och blir mellan en och två meter hög och odlas säkrats upp till zon 4.

Ta vara på de nyttiga bären!


Aronians bär är rika på vitaminer och antioxidanter. Smaken på de färska bären är lite kärv och sträv vilket gör att de gärna kan få sitta kvar på busken till efter första frosten – då mjukas smaken upp. Det går förstås lika bra att skörda tidigare och lägga bären i frysen. Sedan är det bara att använda dem till saft, sylt och gelé, gärna tillsammans med andra, lite sötare bär. Gott, vackert och nyttigt!
Att torka bären går också bra. Lägg dem på en handduk på ett värmegolv eller torka i varmluftsugn. Gott till brödbak, müsli eller som nyttigt snacks!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar