lördag 5 april 2014

Odla sättlök!

Det är enkelt att odla lök. Du kan välja att vänta med din skörd tills lökarna är klara eller klippa lite blast då och då under sommaren för att ge frisk och härlig smak till sallader och såser. 

Sättlökarna planteras när jorden är minst 10 grader och jorden har rett sig, alltså blivit varm och torkat upp.


Skira löplantor lovar gott!
'

Jord och läge för dina sättlökar

Jorden ska vara mullrik och väldränerad. Du kan förbereda jorden genom att gräva den till 50-75 centimeters djup och rensa bort allt ogräs. Blanda de översta 15-20 cm med välbrunnen kompost. Välj en solig plats för din lökodling.

Sättning av lök

Sätt lökarna minst 5 cm från varandra och så att toppen av sättlöken syns ovan jord. Tryck till jorden så att sättlökarna står stadigt.


Vatten och näring

Vattna vid behov, lök vill gärna ha rejält med vatten så att de inte blir bittra i smaken. Vattna regelbundet med flytande grönsaksnäring under sommaren. Hellre lite och ofta än mycket men sällan.

När skördas löken?

För sommarbruk kan du skörda löken allt eftersom medan blasten fortfarande är grön. Sådana lökar bör användas ganska omgående eftersom de inte tål lagring. För lagring ska lökarna stå kvar tills blasten börjar vissna ned. Skörda när det är varmt och torrt väder och låt lökarna ligga kvar på jorden i solen och torka ett tag.

Tips! Odla gärna lök tillsammans med morötter - varannan rad lök, varannan rad morötter - då lurar du både lök- och morotsflugan att inte lägga ägg just där!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar