torsdag 3 februari 2011

Nyttan av nässlor

Undersökningen om vilket ogräs som ställer till mest besvär är avslutad och toppades inte helt oväntat av kirskål och kvickrot. Nässlor valde endast sex procent, vilket stämmer bra med min känsla av att nässlan är ett relativt (märk relativt) uppskattat ogräs som är smaskens att göra soppa på. I min trädgård har jag ett nässelsnår med en lite annorlunda funktion. När vi köpte tomten stod en gammal förfallen bod i ett hörn, som tillhörde kommunen. Kommungubbar kom på begäran och tog bort boden men gjorde ett uselt arbete med att städa upp efter sig. När jag insåg att vi aldrig skulle få platsen fri från glasskärvor fick nässlorna fritt spelrum. Sen dess finns ingen risk att någon går barfota där…

SISTA KAPITLET OM OGRÄS

Trots all världens förebyggande arbete så existerar inte den ogräsfria trädgården. Rent subjektivt kan den förstås finnas för alla er som tycker att ogräset är helt okej eller till och med en tillgång. Men om det växer dig över huvudet och inget annat har hjälpt så är det bra att veta lite om bekämpning. På icke kemisk väg, talar jag om då.

Rensa fröogräs

Med sina grunda rötter är fröogräsen lätta att ta bort. Det allra viktigaste är att rensa bort dem innan de börjar blomma, gärna så snart de tittar upp ur marken. Vissa fröogräs sprider frön hela säsongen, andra har ett par intensiva frötillfällen. Vilken sort det än är så ska de bort innan fröna får tillfälle att spridas. Om du har kompost är den idealisk slutstation för det näringsrika ogräset; då sluts den naturliga cirkeln som är grunden i ekologiskt odlande. Fröna kan så klart ett litet bekymmer, men om ogräset grävs ner ordentligt i komposten så det hamnar där aktiviteten är stor sker nedbrytningen av fröna snabbt.

Rensa rotogräs

Var ute i god tid och rensa bort rotogräsen när de kommer upp på våren. Det har visat sig vara allra mest effektivt att ta dem när några blad har hunnit bildas, då använder roten mycket av sin näring på att skjuta upp blad och tillväxten hämmas ordentligt om dessa blad tas bort och roten behöver använda ytterligare energi för att skjuta upp nya. Att trötta ut rotogräs genom att ständigt kapa av allt grönt ovan jord är en tålamodsprövande men effektiv bekämpning. Ju mindre bladmassa ogräset tillåts producera desto mindre energi kan det föra tillbaka till rötterna som långsamt försvagas.

Även rotogräs kan återgå till trädgården för att berika jorden med näring. Låt bladverk och rötter ligga och torka i solen några dagar och lägg dem sedan på komposten.

Flamning

Det går att bekämpa ogräs med en bärbar gasolbrännare. Metoden kan vara effektiv, men har ett par stora nackdelar. För det första krävs riktigt bra teknik. Ogräset ska inte brännas bort, då kommer det snart tillbaka igen eftersom rötterna är intakta. Eldflammans uppgift är i stället att hetta upp ogräset så mycket att cellerna i växten börjar koka och förstörs, vilket dödar plantan. För det andra kan metoden innebära stor brandfara under torra perioder och i närheten av torrt gräs.

Verktyg

Det finns mängder med verktyg och tekniker för ogräsrensning. Den gamla hederliga ogräshackan och skyffeljärnet, är bra för att skära av rötter och luckra upp jorden i rabatterna. Skyffeljärnet skjuter man framför sig en bit under markytan. Kloräfsa är också bra, både med långt skaft och som handverktyg. För grävning krävs förstås en bra spade. För ogräs med pålrot, som maskros, fungerar ett maskrosjärn. På större ytor, helt täckta med exempelvis kirskål är det gräsklippare som gäller för grovarbetet med att trötta ut ogräset.

Slutligen ett boktips i ämnet: Rensa trädgården av Susanna Hultin och Gunnel Carlson. Informativ, charmig och på rätt nivå.

Just nu pågår en diskussion på Odlas facebook grupp om gödning och för några dagar sedan hade vi en livlig debatt om Trädgårdar i norr. Bidra gärna ni med genom att gå in och
Gilla vår facebookgrupp. Det är kul om vi är många!

Hej så länge!/Katarina

2 kommentarer:

 1. Är av samma åsikt att rotogräset måste tröttas ut genom idogt avknippsande av det gröna ovan jord.

  Lyssnade idag på Stefan Lagerqvist, Sävsjös duktige stadsträdgårdsmästare, som föresläste på Lingdagen i Alnarp. Han pläderade för att plantera så tätt med perenner eller marktäckande buskar så att inte ogräset hade en chans! Tror jag ska satsa på det i år! Och fint blir det med svulstiga perennaplanteringar;-)
  Ha det gott
  //Annica

  SvaraRadera
 2. Vill tacka för dina inlägg om ogräs! Nu känner jag mig redo för en ny säsong och hopp om att även min påbörjade blomrabatt kan ha en chans att bli vacker! Tror jag ska satsa på att fylla den med en hel del sten. Senare kan jag ju plocka bort dom när/om jag vill plantera mera.

  Kommer definitivt att kika in här då och då för flera fina tips!

  Kram, Ann-Christine

  SvaraRadera