torsdag 13 januari 2011

Tulpanen är laddad!


Blommor som springer ur en lök verkar ha en egen plats i odlares hjärta. Fråga en tulpanodlare hur arbetet går till och han eller hon berättar med len röst att löken redan från start är fulladdad med allt som behövs för att bilda krispiga blad och livgivande blommor i alla de färger, bara den erbjuds värme, ljus och vatten. Så himla bara vet jag inte om det senare är förstås men det krävs i alla fall inte en massa trixande med gödning, toppning, omkrukning och annat.

Igår var det tulpandop i Malmö, i Blomsterfrämjandets regi. Vår pinfärska Prins Daniel fick släppa till namn och titel till en ny tulpan från tulpanriket Holland. Det var en maffig ny sort som presenterades. Stora blad i gult och rött med en mycket tydligare doft än vad tulpaner brukar ha. Det rådde delade meningar bland de församlade kring vad doften påminde om: bland annat föreslogs modellera, björnklister, mimosa, barndom, och honung. Vi lär få vänta några år innan prins Daniel (tulpanvarianten) är tillgänglig för oss alla. Nästa år kommer endast ca 7 000 av sorten att komma Sverige till dels. Det tar sin tid för en ny sort att bli produktiv.

Dessa 7 000 kan jämföras med att det odlas 130 miljoner tulpaner i Sverige idag. Häftigt! Största enskilda färgen i år är röd med ca 22 % av produktionen (källa: Blomsterfrämjandet). För 10 år sedan var det gult som låg i topp. Diskussioner om favoritfärg på tulpan förs i år som alla år och jag vill så klart ha en undersökning om det med. Fyll i ute till vänster vilken som är din favoritfärg.

På lördag är det tulpanens dag! Dansa ut julen idag och plocka in våren på lördag. Behöver du inspiration eller mer fakta kring tulpanen så gå in på Tulpanguiden.

Hej för idag med lite bilder på tulpaner/Katarina


Först unge prinsen...... och sedan lite annat.
2 kommentarer:

  1. "Unge Prinsen" är ju riktig färggrann!
    'Kronprinsessan Viktoria' är en likadan tulpan men med vita kanter!

    SvaraRadera
  2. Varför blir de gröna bladen gula på mina tulpaner, som jag köper hem nu/Pia

    SvaraRadera