måndag 24 januari 2011

Ställ krav i plantskolan!

Undersökningarna om favoritfärg på tulpan och var trädgårds- växterna inhandlas är avslutade. Inte förvånande var vit den mest populära enskilda färgen på tulpan, 20 % föredrog det. Mest poppis var dock blandade färger med 25 %. Därefter kom rosa, lila, röd, gul, orange och sist laxfärgad. Nu är inredningstrenden med vitt och andra ljusa färger på väg tillbaka och de starka färgerna kommer ta plats igen. Får se om vitt på tulpaner håller i sig eller om trenden vänder nästa säsong.

Vi föredrar att handla våra växter på mindre gardencenter och plantskolor, enligt min lilla undersökning i alla fall. Hälften tyckte så. Större gardencenter fick 20 %, Internet och växtbyte 9 % och resten delades av växtloppis och övrigt.

Trädgårdsbranschen är i förändring, inte tu tal om den saken. De riktigt små handelsträdgårdarna har det inte lätt och många har redan tvingats lägga ner. Kvalitet, personlighet och service slåss mot låga priser. Det bästa vi konsumenter kan göra är att ställa krav, var det än är vi köper våra växter. Att ställa krav handlar inte om att vara sur och besvärligt utan att visa att det är viktigt för oss att växterna vi lägger mycket pengar, tid och kärlek på är bra och att vi vet vad vi får. En bra plantskola ska kunna svara på om fruktträd och bärbuskar är resistenta mot diverse sjukdomar, de ska kunna svara på om du kan odla bambu i kruka och de ska berätta för kunden på vilket djup en växt ska planteras för att klara sig bäst. Med mycket mera.

Så fråga på bara!
Vi hörs i morgon/Katarina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar