onsdag 5 januari 2011

Sanningen om kirskål!

Inlägget om besvärliga arter skapade en liten diskussion på Odlas facebook och kirskålen hamnade i fokus. Hur får man bort den? är en inte alldeles ovanlig fråga? Finns det ett sant svar på den frågan, undrar vän av ordning? Nej, som med det mesta i trädgården finns inga helt säkra sanningar. Utom den att arbete och vistelse i trädgården är roligt, avkopplande, utvecklande och som balsam för själen.

Trädgårdar och odlingslotter har så olika förutsättningar vad gäller jord och klimat, dels beroende på var i landet man befinner sig, dels beroende på tomtens beskaffenhet. En strandnära trädgård längs Skånes kust och en i skogen längre upp i landet bjuder på helt olika utmaningar, för- och nackdelar. Sen har vi oss själva förstås, vi som är så olika skapar också helt skilda förutsättningar. Vissa tycker att kirskålen är en vacker marktäckare som dessutom är god och nyttig att äta medan andra ser den som sin värsta fiende och vägrar ge upp jakten på den ultimata utrotningsmetoden.

Där har vi charmen med trädgård som i en liten ask! Den är full av överraskningar, omöjlig att helt bestämma över och den gör att vi pratar med varandra, ger goda råd, förkastar andra och utvecklas tillsammans. Jag tycker det är toppen!

Ha en skön helg!
önskar Katarina

Vackert tycker somliga! Ogräs, säger andra.


3 kommentarer:

 1. Och en annan då... som jag... har planterat in den! Kirskålen alltså... fast den variegarade!
  Linda

  SvaraRadera
 2. Va kul å få se lite sommar"bilder !!Tycker de e lite tungt me sån lång vinter!Jag giller inte kirskål.Kämpar i många år att utrota den .Man måste va tjurig:)
  //Stina Johansson

  SvaraRadera
 3. :)

  Har lagt till dig under mina favoritlänkar nu, på bloggen!

  Kram Christin

  SvaraRadera