måndag 31 januari 2011

Så vackert!

Jag har fått mejlkontakt med en riktig trädgårdsentusiast på Färöarna, som heter Eva Andersen. Hon beskriver livet som odlare på denna karga ö som lite ensamt och vill gärna dela med sig av sina bilder till andra som uppskattar vackra trädgårdar.

Jag ska erkänna att mina kunskaper om Färöarna är begränsade. Ser i uppslagsboken att det tillhör danska riket men är självstyrande. Det är en ö-grupp bestående av 18 gröna öar som ligger som små oaser i Nordatlanten. Medeltemperaturen på vintern är 3 plusgrader och på sommaren 11 plusgrader. Således en intressant och inte alldeles enkel plats att odla sin trädgård på. Naturen består till stor del av klippor, branta fjäll och gröna gräsängar. Tidigare fanns inga träd alls men ett begränsat antal har planterats in.

Varsågoda att njuta av bilder från Eva Andersen på Färöarna!
Tack för dem, hälsar Katarina

Julrosor

En alpin bädd


Armeria maritima

Strandtrift

Utsikt som heter duga.

Gentiana!


8 kommentarer:

 1. Attans så mycket vackert du visar!

  SvaraRadera
 2. Det var fina bilder! Otroligt att sommarens medeltemp är bara 11 grader!!!

  SvaraRadera
 3. Tack, det var kul att ni också gillade bilderna./Katarina

  SvaraRadera
 4. Oj, så fantastiskt vackert! Färöarna är ett drömresemål tillsammans med Azorerna. Nu blir jag ännu mer sugen! Tack för att du visar! :)
  Kram,
  Anna-Karin

  SvaraRadera
 5. Jag var i Torshavn, Färöarnas huvudstad, för fyra år sedan. Just dessa stenpartirabatter imponerade och var otroligt vackra och troligtvis de vanligaste rabatterna. Det kulliga och steniga landskapet är som gjort för stenpartier. Det var en fröjd att gå omkring i lilla Torshavn och se de små privata trädgårdarna, inklämda mellan stenar eller i terasser, och rent förunderligt att det kunde växa som det gjorde. Mycket nederbörd och mycket ljus bidrar säkert till denna frodighet. Torshavn ligger på samma breddgrad som Östersund och Trondheim!
  från
  Yvonne

  SvaraRadera
 6. Hej Katarina!
  Vilka vackra bilder! Vilken vacker vy!
  Roligt att få se Eva på Färöarnas trädgård.. Imponerad av den enorma blomprakten!

  SvaraRadera
 7. Härliga bilder! Färöarna känns mer som kvadsång och långdans. Nu får man pricka in dem på trädgårdskartan också. Kul!

  SvaraRadera
 8. Otroligt kul att se hur vi människor strävar och så underbart vackert det blir. Du gör ett så bra arbete med din information på ett lättsamt sätt

  SvaraRadera