tisdag 11 januari 2011

I välbehövlig vila

Plantskolorna ligger i vintervila. Det ser så oerhört övergivet ut med snön som täcker omkullvälta krukor och långa rader med bord som står tomma. Jag försökte kika in och ta bilder hos en av mina favoriter, Cedergrens plantskola på Råå utanför Helsingborg, men det var så igenbommat att jag bara fick en liten glimt genom läbuskaget.

En varm tanke
Att sälja trädgårdsväxter i svenskt klimat är en grannlaga uppgift. Många månader av total stiltje följs av en intensitet utan dess like. Det är då vi vill handla och då plantskoleägarna måste dra in sina pengar. Men nu efter årsskiftet är det nog inte så stilla som det ser ut. Jag gissar att planeringen för öppnandet fram i mars (förhoppningsvis) är i full gång. Vilka växer ska de satsa på? Håller bambu- och grästrenden en säsong till? Vintergrönt, kommer det bli riktigt stort i år? Hur placeras prydnadsbuskarna för att sälja bäst? I bokstavsordning? Efter svenskt eller vetenskapligt namn? Det senare är lättast för sorteringen i plantskolan men för kundernas skull är kanske en uppdelning i vilken sluthöjd busken får det smartaste. Och perennerna, ska de stå i färggruppering, efter var de trivs (sol, halvskugga, skugga) eller efter prisklass? Vilka rosor blir populära denna säsong? Och sen det svåraste av allt: hur planeras en plantskola bäst för att växterna ska få så mycket ljus som de önskar, lagom med vatten och så lite vind som möjligt. En torr, blåsig sommar vet våra kära växtförsäljare att de lever! Låt oss sända en varm, men inte blåsig, tanke till dem alla och hoppas att vi ses snart!

Var köper du dina växter och varför just där? Kommentera gärna och kryssa i undersökningen ute i vänsterkanten. Väljer du att handla i den mindre handelsträdgården med högre priser men bra service och kvalitet eller i gardencenter som håller lägre priser men ofta inte vet mer om trädgård och växter än vad du gör. Eller har du börjat handla växter på nätet? Exempelvis Odla.nu har en fin webbutik med försäljning av allt från fröer, lökar och pelargoner till rosor, perenner och buskar. Det bästa för att ta del av utbudet är att prenumerera på nyhetsbrevet.

Alla sätt är bra...
Slutligen en kul lösning som jag såg på promenad med hunden. Under hundmatspåsen gömmer sig en buske som inte gillar svensk vinter. Jag vet inte vad det är som gömmer sig men lovar att återkomma efter avtäckning.


Ha en strålande dag!
önskar Katarina

3 kommentarer:

  1. Jag tycker det är roligast att byta och vara på växtmarknader... och garden centret... och plantskolan... och....

    SvaraRadera
  2. Jag köper helst hos små, privata plantskolor som "gör" en stor del växterna själva.
    Annars är det också kul att handla på nätet.

    SvaraRadera