torsdag 20 januari 2011

Hur ogräs växer och sprider sig

Det finns två huvudgrupper av ogräs: fröogräs och rotogräs.

Fröogräs är ettåriga eller tvååriga. De ettåriga ogräsen gror, växer upp, blommar, producerar frön och dör under samma säsong. De förökar sig genom att fröna övervintrar och gror nästa säsong. Deras överlevnadsstrategi är dels att de är många dels att de gror tidigt, ofta innan prydnadsväxterna har kommit igång. De tvååriga ogräsen får bara bladrosett första året och blommar, bildar frön och dör året därpå. Det finns ogräsfrön som kan ligga i marken i flera år innan de bestämmer sig för att gro. Ogräsfröna sprids med vinden, med djur och fåglar, via vatten, med jord som flyttas eller på människors kläder och skor.

Exempel ettåriga: baldersbrå, svinmålla, våtarv och revormstörel
Exempel tvååriga: kardborre, kungsljus och löktrav

Rotogräs, eller fleråriga ogräs, bildar också frön men sprids huvudsakligen med hjälp av välutvecklade rotsystem som bildar starka sidorötter, jordstammar eller sidoskott. Rötterna övervintrar och är ena hejare på att lagra näring, vilket gör plantorna ovan jord till riktiga överlevare. Dessutom har många av rotogräsen fiffiga lösningar om de skulle dras upp ur jorden. När vi tror att exempelvis kirkskålen är bortrensad för att den inte syns ovan jord ligger det i stället kvar massor av små rotdelar i jorden som bildar nya plantor. Och när du gräver i rabatten kan en avhuggen ogräsrot resultera i ett helt nytt bestånd. Vissa arter, som åkertistel, får riktigt djupa rötter som byggs upp i olika våningar medan andra, som kirskål och kvickrot, har ganska grunda rötter men skickar ut långa utlöpare som bildar nya plantor. (bild på kvickrot från Wikipedia)

Några fleråriga ogräs förökar sig enbart med frön, exempelvis maskros. En avbruten maskrosrot kan dock, som ni säkert har märkt, växa upp igen och bilda ny planta.

Exempel fleråriga: åkervinda, kvickrot, kirskål, knölklocka, tussilago.

(Detta är andra inlägget om ogräs, läs också Gör upp med ogräset redan nu.)

Vilket uppmuntrande fredagsinlägg! På detta önskar jag er en skön helg så blir det förebyggande åtgärder och rensning av ogräs nästa vecka.
Nedan lite vackra bilder på dessa våra bråkstakar. Hej så länge/Katarina


Åkervinda
(bild Wikipedia)


Åkertistel
(bild Wikipedia)


Också mina egna baldersbrå2 kommentarer:

 1. Ogräs är oftast inte roligt men ibland ändå användbart. Knölklockan är ett gissel men också vacker i buketter. Våtarv kan vara en besvärlig marktäckare men indikerar också om kväverik jord och är ett fantastiskt bra hönsfoder. Hönsen älskar det!

  Yvonne Henriksson
  Trädgårdsinspiration LIR

  SvaraRadera
 2. Hej Yvonne!
  Bra hönsfoder, hade jag ingen aning om. Det är bra att se goda sidor hos ogräsen också så blir det inte en ständig kamp. Jag gillar mina nässlor, goda att äta och indikerar kväverik, fin jord.

  SvaraRadera