torsdag 27 januari 2011

Gammalt forum i ny form!

Serien om ogräs har väckt andar till liv. På Odlas facebooksida diskuteras huruvida ogräset bör hatas och utrotas eller accepteras och ätas. Jag hamnar någonstans däremellan. För mig handlar trädgård inte om perfektion utan balans och i den får en hel del nässlor, maskrosor och annat som jag inte vet namnet på plats. Men när åkervindan slingrar sig runt mina rosor med ett enda mål i sikte, att göra platsen till sin, då är det inte lika charmigt längre. Och jag förstår att de som har en gräsmatta som är ett minne blott tack vare revfingerörtens framfart inte jublar.

Vi har kvar kapitlet om bekämpning, steget efter förebyggande åtgärder. Det dröjer till nästa vecka. Vi har fullt upp på Odla.nu med att få igång den nya sajten. Nu vill vi inte vänta längre!

Jag avslutar veckan med att tipsa om ett forum som har återuppstått. Det är 74 år sedan som första numret av Växtskyddsnotiser kom ut, i regi av Statens växtskyddsanstalt (vilket säljande namn). Målet vara att väcka intresse för och stimulera till ett effektivt växtskydd. Utgivningen pågick till 2001, då hade den sedan 1977 tagits omhand av Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Nu återuppstår den alltså, men nu som webbtidskrift. Kika in på:


(bild från hemsidan)

Hej så länge!
Och trevlig helg när den kommer/Katarina

4 kommentarer:

 1. Mycket bra tips, Katarina! Tack:)

  SvaraRadera
 2. Tack för tipset!
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 3. Växtskydd är inte helt lätt. Lättast är att få dåligt samvete då utbudet av växtskydd är så stort... De allra flesta försöker göra rätt och förhoppningsvis är också de allra flesta hobbyodlingarna ekologiska. Ständig information från proffsen och forskningen ska till och Växtskyddsnotiserna kommer som ett brev på posten!

  SvaraRadera
 4. Vad roligt att läsa! Växtskydd är som sagt så mycket mer än kemisk bekämpning. Växtföljd och gynnandet av nyttoinsekter (som nyckelpigan på bilden) kan också begränsa angrepp av skadegörare. Men framför allt behöver vi kunskap om olika skadegörares biologi! Hoppas ni kikar in. Imorgon kommer en notis om öronvivlar som äter på prydnadsbuskar!

  Vänliga hälsningar

  Anna Lehrman
  Redaktör för Växtskyddsnotiser

  SvaraRadera