torsdag 9 december 2010

Vem är det som käkar?

Trädgård och odling ska bygga på lust och glädje, detta kan inte nog betonas. Men när jag arbetade i en plant- skola en säsong såg jag ofta lusten förbytt i sorg och frustration när kunder berättade om älsklingsrosorna som drabbats av svartfläcksjuka, om kalätna vinbärs- buskar eller dyra citrusträd som invaderats av sköldlöss. Med trädgård och odling kommer risken att behöva kämpa mot sjukdomar och skadedjur så varför inte skaffa kunskap även på det området. I Växtskydd i trädgård (Maj-Lis Pettersson och Ingrid Åkesson) finns all information som behövs: hur vi ska förebygga, vilka sjukdomar och skadedjur som finns, vilka skador de åstadkommer och kanske viktigast av allt - hur sprider det sig, går det att göra något åt och i så fall vad?

Det här är ingen krypa upp i soffan-läsning utan en uppslagsbok. Jag lyckas i princip alltid hitta rätt eftersom det är så smidigt att slå i Växtskydd i trädgården. Låt säga att blomknopparna på dina riddarsporrar vissnar och faller av. Slå på riddarsporre i registret och läs om hur olika skadedjur angriper just riddarsporre. Beskrivningarna är utförliga så det går ofta att ställa en egen diagnos. I det här fallet skulle du antagligen komma fram till att det är en fluglarv som är i farten och då är det bara att läsa vidare vilka åtgärder som finns.

Jag tycker detta är en omtänksam julklapp till alla amatörodlare och trädgårdsvänner!

Växtskydd
I Alnarpsparken, i Lomma i Skåne, finns en växtskyddsstig. Skyltar är uppsatta på olika platser i parken där beskrivna växtskador brukar uppträda någon gång under året. Syftet med växtskyddsstig är att stimulera besökaren till att upptäcka olika former av växtskador samt öka förståelsen för växtskadegörarnas livsvillkor. Är det någon som känner till något liknande på andra platser i Sverige? Bilden är från Alnarps trädgårdslaboratoriums hemsida och visar äpplen angripna av äppelsteklar.

I morgon är det sista boktipsardagen. Kom gärna med egna förslag på bästa, handfasta trädgårdsboken.
Katarina

1 kommentar:

  1. Den här är även min Odjur- och elände-bibel!
    Maj-Lis har även skrivit en liknande för rumsväxter, den heter Skydda dina rumsväxter.

    SvaraRadera