torsdag 9 december 2010

Träd & buskar

Sist ut i kavalkaden av julklappstips för dig som vill ge bort trädgårdsböcker med handfast kunskap och lättillgänglig fakta är Träd & buskar i trädgården av Inger Palmstierna och Bertil K Johanson.

Träd och buskar är trädgårdens stomme, den som vi vill ska hålla länge, vara hyfsat lättskött och som ska vara vacker men ändå så diskret att vi kan anlägga läckra rabatter och frodiga grönsaksland innanför stommen utan att det blir för rörigt. Buskar och träd kostar en slant och kräver en del jobb att få på plats. Desto viktigare då att följa principen att anpassa växtvalet efter förhållandena i din trädgård och inte tvärtom.

Boken inleds med några inspirerande kapitel som är rikt illustrerade. Därefter beskrivs våra vanliga och mer ovanliga träd och buskar med viktig fakta om höjd, härdighet, önskat läge och utseende. Avslutningsvis finns en tabell över träd och buskars egenskaper med användbara rubriker som Torka, Skugga, Salttåliga växter, Doftande växter, Gröna året om med mycket mera.

En sak till vill jag säga: Om du får boken i din hand, läs förordet! Och ta de tankarna med dig in i nästa års trädgårdssäsong.

Nu tar Trädgård i praktiken helgledigt. På söndag är det tredje advent och Julstjärnans dag (foto Blomsterfrämjandet).

Jag önskar alla en skön helg!/Katarina


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar