torsdag 2 december 2010

Ta hand om julgranen

Stämningsfaktorn är hög när julgranen inhandlas en still kväll med singlande vackert snöfall och trädet dras hem i behagligt mak på en kälke. Det flesta vintrar i Skåne handlar det mer om duggregn, snålblåst och transport hem i bakluckan på bilen. Men i år finns det hopp!

Ju färskare granen är, desto längre håller den sig fin. För oss som köper rdighuggen gran är det svårt att veta hur länge den har legat. Men har du en gång köpt en gran som ll fint hela julen så gå helt enkelt tillbaka till samma försäljare varje år.

Har du dålig erfarenhet så fråga vänner och bekant
a om de har tips på bra försäljare.

Mycket och vanligt vatten

Vid det här laget vet nog de flesta att granen kan behöva lite tillvänjning innan den tas in i värmen. Ställ den någon dag i garaget eller farstun först så temperaturskillnaden inte blir så brutal. När granen väl ska in så gör du ett färskt snitt i foten. Då suger granen vatten bättre eftersom de kanaler i stammen som leder vatten öppnas upp. Placera helst inte granen nära ett påslaget element eller bredvid kaminen, där blir det lätt för torrt.

När granen är på plats och står rakt och fint i foten är det bara att börja vattna. Fyll på varje dag! Strunta i alla glada tips om att ha socker eller magnesyl i vattnet. Bara vanligt vatten vill granen ha! (pyntad julgransbild Sylvia Svensson)

Tar granen död på krukväxter?

Jag har själv ingen erfarenhet av att mina krukväxter gått hädan när granen kommer in. Men visst är det så att granen kan påverka både snittblommor och krukväxter. Detta beror på ett ämne som heter etylengas som all växtlighet producerar under sin mognadsprocess. När granen kommer in i stugvärmen kan den börja avge så mycket etylengas att andra växter börjar mogna för snabbt och går över i vissnestadiet. Även frukt kan galoppera iväg i mognaden och börja ruttna. En helt nyhuggen gran avger extra mycket etylengas när den kommer inomhus. Så om du hugger själv är det bra att lämna granen ute ett par dagar extra.

Turligt nog så är flera av våra vanliga julblommor rätt okänsliga för etylengasattacken från julgranen. Lökväxter, cyklamen, primula och azalea berörs inte nämnvärt.

God julgransjakt önskar jag er alla!

Katarina

3 kommentarer:

 1. Tack för en jättebra artikel om "Julgransvård" :-)Nu bor vi tyvärr i lägenhet och har inte vare sig garage, kallförråd eller farstu att ställa granen i. Finns det något annat/ytterligare man kan göra för att hjälpa granen att hålla längre i vårt fall(förutom snittet i stammen förstås)?
  /Mvh Karin

  SvaraRadera
 2. Hej Karin! Vilken fin blogg du har!
  Vad gäller granen så har ni inte mycket annat val än att plocka in den direkt. Håll extra utkik på vattningen, ibland kan en nyintagen gran sluka en hel julgransfot med vatten på bara några timmar.
  Ha det så bra/Katarina

  SvaraRadera
 3. Socker är det bästa knepet! Vår gran mår utmärkt!
  Att en gran behöver vatten är en myt, den som antagit detta måste tro att hästar finns.
  3 dl socker om dagen och granen håller som smör i kyla.

  GOD JUL
  önskar Barrbro

  SvaraRadera