onsdag 8 december 2010

Perfekt i bokhyllan!

Alla trädgårdsägare har nytta av en beskärningsbok. I en bra sådan får du inte bara veta hur och när du bör beskära utan också varför. Alla sysslor i trädgården blir lättare och roligare om vi vet varför vi utför dem. Det är då vi kan fatta egna beslut i stället för att stressat lyssna till grannar, arbetskamrater eller släktingar som påstår att du MÅSTE göra si eller så NU annars... Den inställningen är bannlyst här på Trädgård i praktiken. Ofta lär oss de goda böckerna, och inte minst vår egen erfarenhet, att det finns mer än ett sätt att ta hand om växterna på så de där måstena ger jag inte mycket för.

I Beskärningsboken finns all information du behöver för att sköta beskärningen av prydnadsbuskar, häckar, bärbuskar, klätterväxter, rosor, barrväxter, vintergröna växter och fruktträd. Det senaste, fruktträd, är det många som helst inte ger sig på hur bra och pedagogisk informationen än är och jag har full respekt för det. Ett äppelträd som inte har beskurits på tio år är inte lätt för en amatör att börja klippa eller såga i. Men köper du ett nytt träd kan du själv klara uppbyggnadsbeskärningen och det kommande underhållet med hjälp av Beskärningsboken.

Det här är ingen soffbordsbok med vackra bilder men ett hett tips för bokhyllan hos oss alla. Längst bak i boken finns en beskärningsnyckel som visar när de olika växterna bör och kan beskäras, vilken typ av beskärning som passar bäst, blomningstider, tillväxt, zon och planteringsavstånd. Det är bara att ta fram boken när du står där, fundersam, vid syrenbusken som blommar med tre blommor längst uppe i ett bladverk som börjar först en meter ovanför marken. Läs om varför busken ser ut som den gör och skaffa enkel kunskap om hur du får hyfs på den!

Författare: Klaus Vollbrecht, Gustav Alm och Han Veltman.

Hej så länge/Katarina

2 kommentarer:

  1. Toppenbok det där, handfast & redig!

    SvaraRadera
  2. Tack för tipset! Den hamnar på önskelistan!

    SvaraRadera