fredag 3 december 2010

Odla smått - skörda stort

Sedan några år tillbaka är odling på det lilla formatet något vi talar om. Pallkragar, krukor och kärl används till allt från sommarblommor och kryddor till sallat, grönsaker, bär och till och med potatis.


Jag tycker de
t är en toppentrend. Den gör odling möjlig för så många fler. Plötsligt kan du vara trädgårdsentusiast med bara en liten, liten balkong mitt i stan. Dessutom är odling på det lilla formatet bra även för oss med stor trädgård. Jag väljer att odla i lådor, krukor och pallkragar för att det är vackert, för att göra det lättare och för att kunna ha odlingen precis där jag vill ha den. I den lilla lådan på bilden ryms fänkål, portlak, amarant, ängssyra och vattenkrasse, en minimal odling som jag skördade från hela sommaren.

Allt om odl
ing på det lilla formatet ska vi tala mycket mer om under nästa säsong, både här på Trädgård i praktiken och på Odla.nu, som nästa år kommer ha en egen avdelning bara för balkongen.

I augusti i år arrangerades Tusen Trädgårdar där träd- gårdar över hela landet öppnade sina portar. Projektet genomfördes av Riksförbundet Svensk Träd- gård tillsammans med Gunnel Carlson och Trädgårdsriket. I samband med Tusen Trädgårdar utlystes en balkongtävling. Alla balkongodlare inbjöds att ställa upp på temat ”Potager på din balkong” med syfte att skapa en liten oas med njutbar odling på balkongen, både av det ätbara och det vackra. En potager är en köksträdgård, ofta i det lilla formatet, där örter och blommor planteras bland grönsaker för att göra det nyttiga vackert även för ögat. Priset för bästa balkong delades ut i dagarna och gick till Maria Sandqvist i Halmstad.

Marias balkong beskrivs så här: Här blandas på ett härligt och vackert sätt pelargoner med chili, tomater, piri piri, sallad, paprika, kryddor, hängande jordgubbar och mycket annat. En balkong där odlingshantverket startat från början med frön och sticklingar som skolats om.

Foto balkong: Riksförbundet Svensk TrädgårdHärliga bilder att inspireras av inför nästa år!

Ha en skön helg och trevlig andra advent,
önskar Katarina

3 kommentarer: