tisdag 14 december 2010

Kulturväxtdatabasen SKUD hotad

Kulturväxtdatabas SKUD står utan finansiering från och med nästa år, enligt Riksförbundet Svensk Trädgårds hemsida. Om inget händer som räddar situationen kommer sidan att stängas från nyår. På hemsidan står det:

"Det innebär bland annat att alla som använder benämningar på växter, som Hemträdgården och denna hemsida, går miste om ett mycket viktigt arbetsredskap och att vi i Sverige riskerar att gå miste om en gemensam namngivning av kulturväxterna." Läs mer här!

Själv använder jag SKUD ofta för att kontrollera vetenskapliga namn och stavningar, nyheter och konstigheter. Det är oerhört praktiskt och känns tryggt att veta var man ska vända sig för att få rätt namn. Dessutom upplever jag lexikonet som mycket lättnavigerat. Prova själv, alla ni som inte har varit inne på denna eminenta databas.

Gröna Pennpriset gick i år till SKUD och delades ut på Nordiska Trädgårdar. Motiveringen löd bland annat: ”Att hålla ordning på våra kulturväxters korrekta namn, både de vetenskapliga och de svenska, är inte alltid så lätt. Hur skulle vi klara oss idag utan databasen SKUD, som hjälper oss trädgårdsskribenter och fotografer att följa den rätta vägen?”

Bakom databasen står POM (Programmet för odlad mångfald), ett program vid Centrum för biologisk mångfald vid SLU och Uppsala universitet.

Målet med SKUD är inte bara att vara Sveriges kompletta kulturväxtdatabas utan också att generera i tryckta böcker. En riktig kulturskatt med andras ord! Jag håller mig uppdaterad och återkommer med mer information!

Katarina

1 kommentar: