måndag 15 november 2010

Måndagsblänkaren 46

Det är något speciellt med klematis. Jag föredrar de vilda arterna. De som är skirare i växtsättet, som slingrar sig graciöst och nästan lite blygsamt bjuder på ljuvliga små blommor i skiftande färg och form. Nu finns förstås mängder av hybrider med stora urläckra blommor som man nästan måste klämma lite på för att försäkra sig om att de är på riktigt.

Jag går inte in på praktikan kring klematis nu. Hur den vill ha det för att trivas, hur den bör planteras och beskärningen tar vi till våren. Jag tror att trädgårdsmästaren i er är i vila just nu, och bör så få vara.


Men planera gärna för klematis i trädgården till nästa säsong. Och tänk långt förbi den klassiska varianten att klättra på spaljé på vägg. Dels är förhållandena för klematisen ofta sämre där, dels kommer den inte bäst till sin rätt mot en kal vägg. Klematis är vildväxande världen över och passar tillsammans med annan grönska. Flytta ut spaljén i trädgården i stället eller låt klematisen klättra på träd och stubbar. Vissa sorter trivs också med att krypa längs marken och andra kan samsas med rosor.

Julklappstips!

För klematisälskaren som behöver mycket nyttig kunskap och massor av inspiration finns Krister Cedergrens bok Klematis - över 100 utvalda sorter. Krister Cedergren vet vad han talar om och gör det med passion. Han driver som tredje generation Cedergrens plantskola i Råå utanför Helsingborg, som specialiserar sig på rosor och klematis. Har ni vägarna förbi så missa den inte!

Efter blomningen får många klematis vackra, silkeshåriga fröställningar som uppstudsigt utmärker sig även i november när de mesta annat har slutat anstränga sig.

Visst är de häftiga!

1 kommentar:

  1. Jag känner att jag som tidigare bara tittat åt de vilda, diskreta nu är på väg att bli lite mer sugen på de utstuderade stora jätteblommorna. Får se till våren!

    SvaraRadera