fredag 26 november 2010

Kupa rosor - När, Hur & Varför

Jag fick en fråga häromdagen om kupning av rosor. När det ska göras, hur och varför.

När har i stort sett redan varit. I slutet av oktober gäller för stora delar av landet medan vi här i söder kan vänta något längre. Men för er som inte redan har vintertäckt rosorna så är det förstås bättre sent än aldrig. Nu har snön kommit och den är ett utmärkt skyddande täcke i sig. Om grenarna tyngs ner av ett tjockt snötäcke kan det dock vara bra att skaka ner snön på marken.

Svaret på varför rosor vill specialbehandlas på det här viset är för att förbättra övervintringen. Alla rosor behöver inte kupas och behovet är olika stort i olika delar av landet. För att göra det enkelt kan man säga att riktigt härdiga buskrosor, som klarar zon 4 och uppåt, inte behöver vinterskyddas i landets sydligare delar. Övriga rosor, rabatt, klätter och stamodlade, tar tacksamt emot ett värmande täcke.

Hur är enkelt! Använd jorden som finns i rabatten och gräv en kulle kring de nedre delarna av plantan, upp runt grenarna. Eller använd grov kompost eller annan bra jord. Torv är en dålig idé! Den suger åt sig vatten och riskerar att bli till en isklump, som gör mer skada än nytta. Avsluta arbetet med att täcka med granris eller löv.

Nu är rosorna förberedda för vintern och det ser dessutom riktigt snyggt ut.

Ta bort granris och kratta tillbaka den kupade jorden i rabatten till våren när risken för hård frost är över.

Snövita helghälsningar från Katarina

2 kommentarer:

 1. Hej Katarina och välkommen in i Odla.nu:s krets.
  Tar mig friheten att göra detta eftersom jag under åtskilliga år har läst många goda råd samt följt dessa med goda resultat. Även inhandlat växter lökar etc etc vilka har levererats med fullt ansvar.
  Att nu få ta del av dina kunskaper ser jag fram emot.
  Välkommen önskar
  Reine Skatt

  SvaraRadera
 2. Tackar tackar! Frågade på Flora Linnea i helgen och de gav ungefär samma svar. De verkade dock ganska liberalt inställda till det, som att det vore något frivilligt!! Jag har uppfattat det som en nödvändighet!! Hmm. Jaja. Jag tänkte lägga täckbark runt lilla cinderella, hoppas att hon blir glad över det.
  Christin

  SvaraRadera