onsdag 10 november 2010

Beskära vinrankan

Vinrankor beskärs på vintern, i november eller december. (Det finns en sommarbeskärning också, men den tar vi då) Hos vinrankor stiger saven tidigt. Om de beskärs under vårvintern är risken stor att de börjar blöda häftigt, vilket de tar stor skada av.

Så fram med en bra sekatör och ge dig i kast med lianerna!

Men hur?
Om din ranka planterades den gångna säsongen är den än så länge i uppbyggnads- stadiet. Räkna inte med någon större skörd än på ett par år. Ska den spaljeras låter du två grenar ledas horisontellt åt varsitt håll från grundstocken. Låt de växa ca 25 cm horisontellt och led de sedan uppåt. Det kommer då vara ca 50 cm mellan de båda uppåtgående stockarna. Jag är usel på att teckna och tog mig därför friheten att fotografera en bild ur den suveräna boken Allt om trädgård. Huvudförfattare är Marie och Björn Hansson, medförfattare en mängd av Sveriges riktigt trädgårdskunniga inom olika områden. En synnerligen användbar bok!.

Då är vinet spaljerat. Följ från och med nu grundprincipen att de båda vertikala skotten tillåts dra iväg mellan 50 och 100 cm per år. Resten kortas in. Beskärningen handlar både om att få en vacker vinranka och om att optimera kommande skördar.

Efter några år har vinrankat producerat mängder med sidoskott på de två huvudgrenarna. Gallra så att det är ca 25 cm mellan varje skott. Alla sidoskott däremellan skärs bort.

När rankan är några år gammal och uppbyggd enligt ovan börjar den producera gott om vindruvor. Från och med nu är det allmän årlig vinterbeskärning som gäller:
 • Huvudstockarna beskärs enligt principen att de får växa till mellan 50 och 100 cm per säsong. Resten kortas in.
 • Fortsätt att hålla 25 cm mellan nya sidoskott. Övriga gallras bort.
 • De sidoskott som har burit druvklasar kortas in så att två nya knoppar finns kvar till nästa år. Se bild.

Kvar efter beskärning har ni en snygg, om än något naken, planta som är väl förberedd inför nästa års massiva produktion av druvor. Hoppas vi.

Lycka till!

Hör av er om ni har några frågor/Katarina

3 kommentarer:

 1. Tack för tipset Katarina !
  Det är första gången jag ska klippa rankorna.
  Jag har två ny planterade stockar i år. Har aldrig tidigare haft vinstockar, är spännande att få följa och se hur dom utvecklas.
  Mvh Birgitta

  SvaraRadera
 2. Det har ju börjat odlas vin yrkesmässigt i Sverige och det nya är att man klipper vinrankorna i slutet av april inte november december.
  I ungern klipper de i mars.

  SvaraRadera
 3. Visst är det kul att vi börjat odla vin i Sverige! Ska se vad jag kan hitta och läsa om hur och när de svenska odlarna beskär sina rankor.
  Hälsningar Katarina

  SvaraRadera