torsdag 28 oktober 2010

Trädgård på distans

Trädgården på landet, den som ska njutas ännu kortare och mer intensivt än året runt-trädgården, hur gör man med den? Precis som med trädgården hemma är det bra att ställa dig några frågor:
 • Vilka perioder brukar du vara på landet?
 • Vilken funktion vill du att trädgården ska ha?
 • Hur mycket tid vill du lägga på trädgården?
 • Hur mycket får den kosta?
 • Har du någon som kan titta till trädgården när du inte är där?
Första frågan, när du brukar vara på landet, är så klart väsentlig. Och kan brytas ner till tre nya frågor: när är du på plats och kan sköta om trädgården, när vill du att de ska vara som vackrats och när vill/kan du
skörda det som odlas?

Om du kan vara på landet regelbundet under hela året ökar självklart möjligheterna i trädgården. Då kan du vara där tidigt på våren för att beskära buskar, komma en sväng senare på våren för att se över gräsmattan, gödsla, jordförbättra, förbereda grönsakslandet och plantera buskar och perenner och när jorden är tillräckligt varm kan du så. Under sommaren hinner du njuta och skörda frukterna av arbetet och till hösten får trädgården en översyn före vintern.

Om du bara är där under fyra semesterveckor och ett par helger i augusti är förutsättningarna helt annorlunda. Då bör du skapa en trädgård med så lite skötselbehov som möjligt och maxad njutning när du är där. Ju kortare tid du spenderar på landet desto mer bör du satsa på en basplantering i jord och sedan ha resten av trädgården i kruka. Där kan du plantera sommarblommor, kryddor, sallad, och perenner. Och bara det som du gillar bäst!

Basplantering och trädgård med litet skötselbehov återkommer jag till nästa vecka. I morgon svarar jag vidare på frågorna om Trädgård på distans.

Tills dess, ha det bra! Katarina

1 kommentar:

 1. Förnuftigt utgångsläge när man drar igång trädgård på sitt "viloställe" och underskön bild av lavendelhäck:)
  Ha det gott,
  Charlotta

  SvaraRadera