måndag 4 oktober 2010

Marktäckande växter för soliga och torra lägen

Marktäckande växter har en viktig funktion att fylla. De ska täcka bar mark för att hålla borta ogräs, breda ut sig på slänter och andra platser i trädgården som vi inte vill lägga så mycket tid och arbete på och fylla ut och samla ihop intrycket i perennrabatten. För lyckat resultat gäller att välja rätt växter till rätt plats. Här följer några exempel på marktäckande växter som trivs på torra och soliga platser.


Lammöron Stachys byzantina
De vitulliga bladen väcker barnasinnet till liv. För marktäckning är det sorten "Silver Carpet" som är bäst. Den bildar täta mattor, 10-15 cm höga och blommar inte. Lammöron sprider sig med utlöpare, vilket innebär att en ny liten planta växer av från moderplantan och rotar sig någon eller några några centimeter bort. Lammöron trivs i kalk- och näringsfattig, väldränerad jord och i full sol. För att snabba på spridningen går det utmärkt att dela plantor på våren. Lammöron är vackra som marktäckare under rosor eller i rabatten tillsammans med växter med grå, silvriga och röda blad och vita, blå och lila blommor.Krypmalört Artemisia schmidtiana
En väldoftande, bullig kudde som klarar riktigt torra platser. Blir ca 30 cm hög och blommar med små silvergula blommor i augusti. Plantera gärna tillsammans med växter i vitt, blått, lila och rosa.


Timjan Thymus
En riktig favorit! Växer riktigt tätt och lågt på väldränerad jord i full sol. Perfekt i grusgångar och stenpartier eller, som på bilden, för att ersätta gräsmattan på en plats där den bara blir gul och tråkig. Citrontimjan och backtimjan är underbara kryddor och ger ifrån sig sin doft när man råkar stryka förbi med foten. Kryptimjan och gråtimjan passar inte för kryddning men klarar däremot att bli trampade på. Vackert är att blanda olika sorter som får krypa om varandra.

Fetknoppar Sedum
Här talar vi tacksamma, torktåliga och lättskötta växter. För marktäckning är det de låga sorterna som gäller, exemplevis liten kärleksört, gul fetknopp, vit fetknopp och sorten 'Bertram Anderson'. Sedum är vackert att fylla ut med mellan stenplattor, i stenpartier och soliga perennrabatter. Botanisera i plantskolan för att hitta de färger och former på bladen som passar dig bäst. Det dyker upp nya sorter nästan varje år.


På återseende i morgon för en titt på marktäckande växter för halvskuggiga till skuggiga platser. Och ett par som trivs nästan var som helst!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar