fredag 8 oktober 2010

Gör en lasagneplantering!

Plantering av blomsterlökar är ett löfte om en ny vår. Ibland står jag där i novemberrusk och eftermiddagsskymning och hivar ner de sista utan större entusiasm och med iskalla händer. Men när det väl är gjort är jag nöjd och förväntansfull. Till våren har jag dessutom glömt bort var och vad jag har grävt ner, så det blir många aha och ser man på!

Tänk på att mylla ner benmjöl när du planterar, 1 rågad matsked till stora lökar, ex narcisser, och en halv matsked till små lökar, som pärlhyacint. Näringsämnena i benmjölet ligger kvar länge i jorden så att lökarna kan smaska i sig när de behöver.

Plantera i lager
Ett roligt sätt att skapa lång lökblomning är att göra en lasagneplantering i låda, kärl eller större kruka. Då väljer du några olika sorter som blommar i olika perioder, ex krokus, vårstjärna och en narciss. Plantera den sort som blommar senast nederst och varva ovanför med den nästtidigastblommande och överst i jordlagret hamnar den som blommar senast. Till våren tittar krokusen upp först, redan i februari, för att när den har gjort sitt följas av vårstjärnan. På upploppet lämnar vårstjärnan över stafettpinnen till narcissen eller vilken lök du nu har valt som den senast blommande.

Det blir jättefint!

Trevlig helg/Katarina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar