söndag 17 oktober 2010

Fråga om pionen som bara vissnade

Caroline berättar om sina pioner som i somras, precis när de skulle slå ut, blev bruna och hängiga. Vissa blommor torkade in. Sedan blev hela plantan vissen och brun. Övriga växter i samma rabatt har också sett klena och tråkiga ut denna sommar.

Det låter som att pionerna har drabbats av rotfjärilslarver. De är gulvita,ca 35 mm långa och lever och mår bra i jorden av plantornas rötter. Ovan jord blir resultatet klenare plantor som ibland vissnar helt och i värsta fall dör. Det enda sättet att bekämpa larverna är att plocka dem. Ta en spade och gräv runt pionen och andra drabbade växter och se om det ligger larver i jorden. Om det finns larver: plocka, oskadliggör och lägg inte i komposten, utan i soporna. Gräv både nu och några gånger under nästa säsong.

Klicka på länken för en bild på rotfjärilslarv

Lycka till!
önskar Katarina

1 kommentar:

  1. Jag har flyttat 3 pioner och några av knopparna betedde sig som du skriver. Men inte hela plantan, vissa blommade. Så jag utgår ifrån att det var en flyttstörning och hoppas på fin blommning nästa år.
    Att flytta pioner går alldeles utmärkt, tror att de flesta fått dem för djupt när de säger att pionerna inte blommar om. Eller vad tror du?

    Må så gott!
    Christin

    SvaraRadera