torsdag 14 oktober 2010

Behöver perenner klippas ner på hösten?

För det första, vad menas med perenner? De kan beskrivas som fleråriga, örtartade växter som vissnar ner helt på vintern och som till vår stora glädje kommer till- baka nästa säsong. Ört- artad är i sin tur motsatsen till vedartad. Perenners stjälkar är alltså mjukare än buskars, vilket känns naturligt eftersom de inte växer till sig mer än en säsong. Vissa växter hamnar lätt under kategorin perenner fast de inte riktigt hör hemma där. Typexemplet är lavendel som inte vissnar ner helt på vintern utan med tiden bildar vedartade stjälkar längst ner på plantan.

För 20 år sedan gällde nedklippning av perenner på hösten. Jag tror att det mest handlade om ordning och reda. Det skulle vara snyggt och prydligt och färdigstädat i rabatterna inför vintern. Annars var man minsann ingen god trädgårdsägare. Nu har städmanin tack och lov fått ge vika för en mer växtvänlig syn på höstbruket. Låt därför perennerna vara nu! Om stjälkar, blad och blom- och fröställningar får vara kvar över vintern vinner du minst två värdefulla poäng i strävan efter en mer naturligt lättskött trädgård. Dels får blad och blommor chans att trilla till marken och där brytas ner till mull av jordens alla hungriga mikroorganismer. Gratis jordförbättring utan någon arbetsinsats! Dels fungerar stjälkar och nedfallna blad som ett skydd mot kyla och väta under vintern och tidig vår.


Svaret på frågan om perennerna ska klippas ner på hösten är alltså: NEJ! Koppla av i stället och njut av höstens soliga om än kalla dagar.

En tjock filt, te, kanelbulle och en stunds eftertanke på platsen som är din alldeles egen rekommenderar jag starkt.

Katarina

4 kommentarer:

 1. Så fantastiskt vackra bilder, vilka färger!

  Önskar dig en bra höstdag!

  Annette

  SvaraRadera
 2. Hej katarina.
  Kul att hitta din blogg.
  Här kan man nog lära sig en och annan sak.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 3. Glömde fråga...
  kan du mejla mig på annika@naturligating.se

  SvaraRadera
 4. Underbar blogg!
  Nu har jag en hel del att läsa ikapp. Intressant eftersom vi hållit på denna sommar med att göra i ordning vår trädgård. Fick gräsmattan sådd och en del buskar planterade. Ser fram emot våren och en ny växtsäsong :)

  Trevligt veckoslut!
  Ann-Christine

  SvaraRadera