lördag 16 oktober 2010

Använd naturgödsel!

Trädgården är så sakteliga på väg in i vinter- vilan och gödning är egentligen inte aktuellt nu (läs mer: "Gödsla på hösten" bland Populära inlägg). Jag återkommer till gödning framåt våren, för att berätta hur ni ska gå tillväga då. Nu vill jag bara slå ett bestämt slag för den naturliga gödningen. Exempel på sådan är kogödsel och hönsgödsel som du köper på påse i plantskolan, stallgödsel för dem som har tillgång till sådan eller kompostmull för alla som har kompost i trädgården (mitt mål är att denna blogg ska locka många fler att starta egna komposter nästa säsong). Det finurliga med naturgödsel är att det är långtidsverkande. Växterna kan ta upp näring ur den naturgödslade jorden när de behöver och i den mängd som krävs vid varje tillfälle. Den gödning som blir kvar ligger bunden i jorden tills växten känner att det är dags att fylla på igen. En annan fördel med naturlig gödning är att den förbättrar jordens struktur och fyller på jordens översta lager (matjorden). Nästa vecka ska jag prata mer om det där med jordens struktur, om matjorden och om skillnaden mellan sandjord och lerjord.

Konstgödsel, exempelvis blåkorn, är varken långtidsverkande eller jordförbättrande. Vad den gör är att erbjuda växterna en supernäringskick här och nu. Det som växterna inte tar upp rinner bort till ingen nytta och i värsta fall ut i åar och vattendrag.

Satsa alltså på naturligt gödsel!
Katarina

1 kommentar:

  1. Hej Jag är en novis när det gäller trädgård. Hur gör man när man gödslar, lägger man bara på uppepå eller ska man "blanda" ner... Vi har i vårt sommarhus superfin kompost och även kopmposterade dass-rester. Förra ägaren var väldigt inne på kretsloppet så gödsel finns!

    SvaraRadera